Baloldali belvita Dunaújvárosban

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, 2014-ben az MSZP, a DK és az Együtt közösen indult.

Markotay Csaba
2016. 04. 06. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK szóvivője azután beszélt erről, hogy kiderült: a szocialisták önálló jelöltet állítottak. A leendő időközi voksolásokra utalás pedig akár Zuglót is jelentheti, ahol akkor kell választást tartani, ha továbbra sem kerül elő az eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselő, Sápi Attila.

Dunaújvárosban június 5-én tartanak időközi választást, mert március elején lemondott egyéniben szerzett mandátumáról a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland. A szocialisták és a DK között az váltott ki indulatokat, hogy bár a körzetben 2014-ben a DK állíthatott jelöltet, erre most a helyi MSZP nincs tekintettel. Állítólag a két párt helyi szervezetei között rossz a viszony, ez is vezetett a szembenálláshoz. Pintér Attila, az MSZP dunaújvárosi elnöke az Indexnek azt mondta: nem volt semmilyen megállapodás az önkormányzati mandátumokról négy évre előre, és a DK gyakorlatilag kész helyzet elé állította a szocialistákat, amikor megnevezte Huszti Zsoltot, és nem akart másról tárgyalni. Lapunknak Márton Roland, az MSZP alelnöke annyit mondott, hogy az országos vezetés azt ajánlotta a helyi szervezetnek, hogy működjenek együtt a választáson, de a végső döntés a helyieké.

2014-ben az MSZP, a DK és az Együtt közösen indult Dunaújvárosban, és a 4-es egyéni körzetben éppen a DK-s Huszti Zsolt volt a jelölt. Ő mintegy 200 szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött, igaz, a részvétel jóval 50 százalék alatti volt. A DK szóvivője a Magyar Nemzetnek elismerte, írásos megállapodás valóban nem volt a baloldali pártok között, de szóban igenis megegyeztek arról, hogy az egyes körzeteket ki viheti, és hogy a többiek beállnak mögé. Utalt arra is, hogy korábban több időközi választáson, így Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is beálltak a szocialista induló mögé.

Az ügyben kialakult patthelyzetet talán feloldhatja, hogy információink szerint az MSZP-nél már belső vizsgálat indult a dunaújvárosi szervezet ügyében. Ez ugyanakkor nem garancia arra, hogy a jövő szombaton kezdődő aláírásgyűjtésig vissza is lép a helyi MSZP-s jelölt, Selyem József.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.