Dögrováson a hazai alapellátás

Százezrek kerülnek veszélybe a háziorvoshiány miatt.

Kuslits Szonja
2016. 04. 19. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap öt éve, hogy az Országgyűlés elfogadta az új alaptörvényt, amelynek megváltoztatására mindenképpen szükség van a biztonságos betegellátás érdekében – hívta fel a figyelmet a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz). A vasárnap este kiadott közleményben azt írták, kérik az összes parlamenti pártot, támogassa a javaslatukat, miszerint az egészségügyre fordított közkiadások minimuma a jövőben az alaptörvényben legyen rögzítve. Úgy vélik, az egészségügyre szánt keretnek a mindenkori nemzeti össztermék 6 százalékának kell lennie.

Dénes Tamás, a Reszasz elnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta: ez nagyjából 700 milliárd forintos pluszt jelentene, ami a problémák nagy részét orvosolná, és már igazodna a környező országok ráfordításaihoz is. – A struktúraváltozást ez már biztosíthatná, és egy olyan stabil alap jöhetne létre, ahol végre biztonsággal elláthatók a páciensek – mondta az elnök. Úgy véli, az lenne az ideális irány, ha a nemrégiben bejelentett 100 milliárdos plusz mellett, amit jövőre az oktatás és az egészségügy problémáinak megoldására, bérrendezésre szán a kormány, 2017-ben a jelenlegi 3,9 helyett már a GDP 4,9 százalékát fordítanák az egészségügyre. Ez már jó kezdet, elfogadható kompromisszum volna. – A betegek érdekében már nem szabad türelmi időt adni, most kell lépni, vagy még súlyosabb problémák lesznek, rohamtempóban el kellene kezdeni a felzárkóztatást – hangsúlyozta Dénes Tamás.

Az alaptörvény módosítására szerintük azért van szükség, mert a Magyarországhoz hasonló adottságokkal rendelkező szomszédos országok GDP-arányos egészségügyi közfinanszírozásai jóval magasabbak, mint nálunk, és ameddig a szükséges forrás nem áll rendelkezésre, addig az egészségügyi rendszer képtelen jobb teljesítményre.

A Reszasz közleményében riasztó tényeket is közölt. Mint írták: az Európai Unión belül hazánkban betegszenek és halnak meg a legtöbben daganatos megbetegedésekben, és arra is háromszor akkora az esélyük a magyar betegeknek, hogy érszűkület szövődményei miatt amputáció válik szükségessé.

Kiemelték azt is, hogy Magyarországon a születéskor várható élettartam az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Az adatok azt mutatják, Magyarország a kezelhető betegségekből eredő halálozások rangsorában is az egyik legrosszabb helyen áll. Ezek olyan betegségek miatt bekövetkező halálokat jelentenek, amelyek elkerülhetőek lennének egy jól működő egészségügyi rendszerben. Ennél is rosszabb a helyzet, ha az elkerülhető betegségekből eredő halálozások rangsorát nézzük, ennek ugyanis az élén helyezkedik el hazánk.

A Reszasz arra kéri a parlamenti pártokat, civil szervezeteket és az állampolgárokat, hogy támogassák a Reszasz Emberi konzultációját az egészségügyről, és írják alá az ezzel kapcsolatos petíciót, amely a honlapjukon elérhető.

A közleményből kiderült az is, hogy Magyarországon több mint háromszázezer embernek kétszer akkora esélye van a korai, 65 év alatti halálozásra, mint az országos átlag, mert nem megfelelő az alapellátás, nincs biztosan elérhető háziorvosi ellátás. Ez a probléma 2025-re – részben az orvostársadalom öregedése miatt – már több mint 4 millió állampolgárt fenyegethet.

Ahogy arról nemrégiben lapunk is beszámolt, az Országos Alapellátási Intézet legfrissebb adatai szerint 259 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van az országban. Ezekben a körzetekben legalább hat hónapja nincs háziorvos, az ellátást helyettesítéssel próbálják megoldani. Dénes Tamás lapunknak elmondta: az eddigi támogatási programok – a háziorvosi letelepedési  és praxisvásárlási támogatás – nem hoztak átütő sikereket, ezért is egyre égetőbb feladat az alapellátás rendszerének átalakítása, de ez még évekbe telhet.

A háziorvosok rohamos fogyásáról egy háttérbeszélgetésen nemrég Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár is szót ejtett. Elmondta, hogy kiemelten fontos volna az alapellátás megerősítése. – Tíz éven belül a mostani háziorvosi és házi gyermekorvosi hálózat 7500 praxisa számottevően szűkülni fog, várhatóan 5000 praxisnak kell majd ellátnia a betegeket. Ez a mostani orvosi leterheltséget figyelembe véve csak úgy képzelhető el, ha legalább három szakdolgozó segítené a háziorvosok munkáját – fejtette ki.

A fogorvosi praxisok között is egyre több a tartósan betöltetlen, az Országos Alapellátási Intézet legfrissebb adatai szerint 224 olyan rendelő van hazánkban, ahol már több mint fél éve nincs állandó fogorvos. A legtöbb (36) tartósan betöltetlen praxis Budapesten található, ezek közül 20 gyermekfogászat. Nehéz helyzetben van Békés megye, ahol 21, és Bács-Kiskun is, ahol 20 tartósan betöltetlen körzet van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.