Elhunyt Potyka bácsi

Az ’56-os szabadságharcos 85 éves volt.

MNO
2016. 04. 08. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanöt éves korában életét vesztette az 1956-os szabadságharcos, Porubszky István, azaz Potyka bácsi – közölte az Index. A férfi a forradalomba 25 évesen keveredett bele: előbb megtagadta a munkát a szövőgyárban, ahol dolgozott, majd csatlakozott a felkelőkhöz. A kispesti forradalmi bizottság tagja lett, a gyorsreagálású K. csoportot vezették. A november 4-ei orosz támadásban megsérült, de harcolt tovább, míg november 28-án Ausztriába nem szökött. Végül Kanadában telepedett le, ott pedig festeni kezdett.

A rendszerváltás után hazatért, később pedig belépett a Magyar Gárdába is. A szabadságharc negyvenedik évfordulóján, 1996-ban a Magyar Köztársasági érdemrend kiskeresztjét ítélték neki Horn Gyuláék, ami ellen még Kövér László szólalt fel. A mostani házelnök állította, bár tényleg megkérdőjelezhetetlen ’56-os szerepe, de részt vett a bőrfejűek közt Göncz Árpád köztársasági elnök 1992-es kifütyülésén. Horn megvédte a kitüntetést, mint mondta, az múltbéli érdemeinek és nem aktuális tevékenységének szólt. Az Index felidézte Kövér viszonválaszát is: „a jövőben is készséggel állunk rendelkezésükre, bármikor hajlandók vagyunk bármilyen felszólításra elhatárolódni a szélsőjobboldali nézeteket valló politikusoktól, illetve erőktől, csak egyet kérünk cserébe, hogyha szabadna ezt megjegyzem, hogyha esetleg holnap valaki önök közül Szabó Alberttől való elhatárolódásra szólít fel bennünket, könyörögve kérjük, hogy a következő nap lehetőleg ne tüntessék ki.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.