Engedtek az ellenzéknek terrorveszélyhelyzet-ügyben

Több jelentős ponton változott az alaptörvény-módosítás tervezete. Figyelembe vették az ellenzék ötleteit.

MTI
2016. 04. 07. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosítással párhuzamosan a honvédelmi tárca a terrorfenyegetés miatt kezdeményezni fogja a kabinetnél a nemzeti biztonsági stratégia és a nemzeti katonai stratégia átdolgozását. A Honvédelmi Minisztérium péntekre ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártok frakcióvezetőit a terrorveszélyhelyzet alaptörvénybe foglalásával kapcsolatban.

A lap értesülése szerint az ellenzéki kritikákat figyelembe véve az eredetileg javasolt 60 napról 30 napra csökkentették a terrorveszélyhelyzet elrendelésének idejét, amely alatt különleges jogrendet vezetnek be a parlament folyamatos tájékoztatása mellett.

Emellett a jelenlegi jogszabályok által a különleges jogrendi helyzetekben (rendkívüli állapot, szükségállapot, veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet és váratlan fegyveres támadás) lehetővé tett 30 jogkorlátozó intézkedésből hatot kivettek a javaslatból – írja a lap.

A Magyar Idők úgy tudja: az új normaszövegben a terrorveszélyhelyzet kihirdetése esetében már nem szerepel az ország védelme szempontjából fontos termékek, energiahordozók, fogyasztási cikkek készletezésének korlátozása, forgalmuk szabályozása. Kikerült az intézkedések közül az import és az export korlátozása, a közbeszerzési eljárások felfüggesztése is.

Szintén kikerült a szövegből a lap szerint a külföldiek beutazásának korlátozása vagy tilalma, az ország területén élő nem magyar állampolgárok jelentkezési kötelezettsége és a tartózkodásukra vonatkozó korlátozás, valamint a külföldi személyekkel és szervezetekkel való érintkezés és kapcsolattartás korlátozása vagy tilalma is.

A Honvédelmi Minisztérium várja a pártok javaslatait, és kész azokról tárgyalni – közölte a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.