Kisebbségi és Migrációs Intézet alakul Budapesten

A személyi és infrastrukturális keretek kialakítása után, 2016 végén kezdheti meg működését az intézet.

MTI
2016. 04. 04. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikházy Gábor felidézte: 2015 márciusában nevezték ki a salzburgi székhelyű Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (European Academy of Science and Arts) kisebbségi bizottságának élére, 2016 februárjában pedig megbízták a Kisebbségi és Migrációs Intézet vezetésével.

A személyi és infrastrukturális keretek kialakítása után, 2016 végén kezdheti meg működését az intézet, ahová az akadémia szervezeteinek javaslata alapján húsz főállású munkatársat vesznek fel, többnyire olyan országokból, ahol a kisebbségi probléma megmutatkozik – mondta az igazgató. Hangsúlyozta: nagy siker Magyarország számára, hogy az intézet budapesti székhellyel alakulhat meg.

Nikházy Gábor kijelentette, hogy Európa ötszáz éve nem volt ilyen jellegű kihívás előtt, mint most a migráció miatt, és az intézet létrehozásának is az a célja, hogy mélyebb értelmet adjon a most zajló folyamatoknak.

Az 1990-ben alapított Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának vezető európai politikusok mellett Nobel-díjas tudósok és világhírű művészek, valamint a magyar szellemi élet számos kiválósága is tagja. A szervezet harminc országban fejti ki működését, hat szekciója átfogja a tudomány és a művészet számos területét. A pártpolitikától mentes civil szervezet elsődleges célja Európa békéjének védelme és kultúrájának megőrzése, gyarapítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.