Kórházi fertőzések: bíróságra megy a TASZ az adatokért

Az ÁNTSZ szerint téves következtetéseket vonhatnának le a laikusok a nyers adatokból.

MTI
2016. 04. 06. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a jogvédő szervezet olyan közérdekű adatigénylést nyújtott be a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, amely kiterjed mindazon adatra és dokumentumra, amelyből kiderül, hogy Magyarországon – egészségügyi intézmények szerinti bontásban – 2014-ben és 2015-ben hány nozokomiális (kórházi tartózkodás alatt vagy utána kialakuló) fertőzés történt a Nemzeti Nosocomiális Surveillance Rendszer (NNSR) adatai szerint.

A hivatal újra jelezte: az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, azok összesítve mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. Az NNSR adatbázisból nyert egyes adatok azonban a döntés-előkészítést szolgálják, mivel alapját képezik az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozó infekciókontrollal kapcsolatos intézkedéseknek – közölték.

Emellett a részletes adatok közlése veszélyeket hordozhat magában, és félrevezetheti a pácienseket – írták. Példaként említették, hogy azokban az egészségügyi intézményekben, amelyekben a súlyosabb betegeket látják el, a fertőzések előfordulásának is magasabb az esélye, míg a könnyebb eseteket ellátó egészségügyi intézményekben alacsonyabbak ezek a mutatók. Csupán a nyers adatok ismeretében a laikusok téves következtetéseket vonhatnak le, és olyan intézményt választhatnak, amelyben esetleg éppen az ő betegségük ellátáshoz szükséges széles körű szakmai tudás és tárgyi feltételrendszer megléte kérdéses – fogalmaztak, hozzátéve: mindezeket figyelembe véve utasították el az adatigénylést.

A TASZ kedden közölte: bírósághoz fordul, amiért az ÁNTSZ megtagadta a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban indított közérdekűadat-igénylését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.