Liga: Vonja vissza a kormány a vasárnapi boltzárat

A népszavazás milliárdokba kerülne, az eredménye pedig borítékolható: a többség elutasítja a zárva tartást.

MTI
2016. 04. 07. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekképviselet csütörtöki közleménye szerint a népszavazás megszervezése milliárdokba kerülne, miközben eredménye „előre borítékolható”, a felmérések egyhangúlag igazolták, hogy a lakosság mintegy kétharmada elutasítja a kötelező vasárnapi zárva tartást.

A milliárdoknak jobb helye lenne a közszolgáltatásokat nyújtó munkavállalók béremelésénél vagy munkakörülményeik javításánál – fogalmaz a Liga.

Az érdekképviselet szerint, ha a kereskedelmi törvény a jelenlegi 50-ről 200 százalékra emelné a vasárnapi munkavégzésért járó pótlékot, és egy helyett kettőre a kötelezően vasárnapra eső pihenőnapok számát, továbbá szigorítaná a túlórák elrendelésének szabályait, azzal további munkaerő felvételére ösztönözné a kereskedelmi ágazatban tevékenykedő vállalkozásokat, az ágazat munkavállalóinak pedig több szabadidőt biztosítana, és egyúttal magasabb részt juttatna nekik a vasárnapi extraprofitból.

A Liga Szakszervezetek emellett szükségesnek tartja egy olyan rendszer kialakítását, amely biztosítja, hogy a munkavállalók szabadon dönthessenek a vasárnapi munkavégzésről.

A szocialista Nyakó István vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését szerdán hitelesítette a Kúria. A politikus csütörtökön arról beszélt, hogy a legfelső bírói fórum szerdai döntése – amely hitelesítette a vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését – bebizonyította, hogy mindkét választási hatóság „törvénytelen eseményeket minősített törvényesnek”. Nyakó szerint ezért Pálffy Ilonának, az NVI vezetőjének és Patyi Andrásnak, az NVB elnökének is mennie kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.