Még elbukhat az MSZP-s népszavazás

Nem lesz egyszerű dolguk a szocialistáknak: a kormány még többször is borsot törhet az orruk alá.

Majláth Ronald
2016. 04. 06. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztatta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését, és hitelesítette Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét.

Lukács Zoltán MSZP-s politikus a döntést követően portálunknak azonnal jelezte: várhatóan a jövő héten elkezdik gyűjteni az aláírásokat a bérplafon, a földügyek és a vasárnapi zárva tartás kapcsán. A Liberálisok és a Demokratikus Koalíció közleményben tudatta: részt vesznek az aláírásgyűjtésben, és segítik az MSZP-t. Azonban még így sem biztos, hogy a szocialisták jól jönnek ki a népszavazási ügyből: a közeljövőben számos akadállyal szembesülhetnek.

Sok olyan téma volt már, amelyről azt hittük, hogy népszerű, mégsem lett belőle népszavazás – mondta el portálunknak Kiszelly Zoltán politológus, akit az MSZP-s kezdeményezés várható jövőjéről kérdeztünk. A szakember emlékeztetett: az élelmiszerekre vonatkozó áfa csökkentésével, a feltétel nélküli alapjövedelemmel és az egykulcsos jövedelemadóval kapcsolatban sem jött össze a várt számú aláírás.

Kiszelly szerint ráadásul az MSZP szervezeti nehézségekkel küzd, egyre idősebb a tagsága, sőt még az sem biztos, hogy lesz-e kellő számú szervezet, amely segíti a szignók összegyűjtését. Ezek ugyanis csak ímmel-ámmal állnának a szocialisták mellé. „Az MSZP a témagazda, mellette mindenki csak második lehetne, így nem nagyon tennék oda magukat a segítségnyújtásban, hiszen nem érdekük, hogy az MSZP elhúzzon mellőlük” – hangsúlyozta.

Az is megnehezítheti a gyűjtést, hogy egyszerre három különböző kérdés fut egymással párhuzamosan. A politológus emlékeztetett: a bérplafonnal kapcsolatos kérdés Kész Zoltán független képviselőtől származik, s nem biztos, hogy a politikus odaadja az MSZP-nek. Ha ezt megtenné, akkor meglehetne a kétszázezer aláírás a három kérdésre összesen.

Ha az MSZP össze is gyűjti a szükséges számú aláírást, a Fidesz még mindig előveheti Harrach Péter KDNP-s képviselő egyik korábbi javaslatát, amely arról szólt, hogy tizenkét olyan vasárnap legyen, amikor nyitva lehetnek az üzletek. Kiszelly Zoltán szerint ha a Fidesz ezt elfogadná, azzal kifognák a szelet az MSZP vitorlájából. Ráadásul ezzel a három kérdés közül éppen a legerősebbet tompítanák, tehát a másik kettő jelentősége is halványulna.

S akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy az MSZP-nek négymillió embert kellene elvinnie szavazni. A politológus szerint amennyiben összejönne a kellő számú aláírás, a kormány azon lenne, hogy minél távolabb legyen egymástól a betelepítési kvótáról szóló, illetve a vasárnappal kapcsolatos népszavazás. Ha ugyanis véletlenül egy napra esne a kettő, a kvótáról voksoló polgár sokkal valószínűbben adná le szavazatát a zárva tartásról is, növelve a referendum érvényességének lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.