Megint megbüntették a Kliket

Kiszámíthatatlanul és rendszertelenül fizette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ két gyermekotthon ellátmányát.

Hutter Marianna
2016. 04. 09. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által fenntartott különleges gyermekotthonba is kiszámíthatatlanul érkeztek az ellátmányok Tatán és Kömlődön, ami sértette a gyermekek teljes körű ellátáshoz való jogát. Emiatt a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 40, illetve 50 ezer forintos bírsággal sújtotta a Kliket – derül ki a szociális intézmények fenntartóinak feketelistájáról, ahol a súlyos jogsértéseket elkövető szervezetek adatait teszik közzé.

Megkerestük az érintett intézmény, a Komárom-Esztergom Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthon vezetőjét, ám Szőke Éva nem volt hajlandó nyilatkozni. Azt javasolta, forduljunk a Klikhez. Annyit viszont megjegyzett: szerinte ez olyan belügy, amit a fenntartóval kellett rendezniük. Arra sem válaszolt, hány gyermek megfelelő ellátása került veszélybe a késedelmes finanszírozás miatt. Ezután a tatai tankerület vezetőjéhez, Kremnitzky Gáborhoz fordultunk, de ő sem nyilatkozhatott. Végül a Klik központi sajtóosztálya válaszolt kérdéseinkre, és igyekeztek elhárítani a felelősséget. Azt közölték, tavaly szeptember 1. óta nem ők a kömlődi tagintézmény fenntartói, hanem a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a bírságot mégis a Klikkel szemben szabták ki, ugyanis az adatmódosítási kérelem elbírálásáig, február 10-ig a Klik szerepelt a hatósági nyilvántartásban fenntartóként. Arra viszont nem válaszoltak, hogy konkrétan milyen ellátmány érkezett kiszámíthatatlanul, és miért. A bírságot kiszabó Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal ugyanakkor közölte: a gyermekek ellátására fordítandó havi normatívának egy része – amelyet a gyermekotthonoknak készpénzben adnak át – kiszámíthatatlanul és rendszertelenül érkezett. Előfordult, hogy a pénz nem hó elején jött meg, vagy hogy kéthavi ellátmányt egyszerre utaltak. A hivatal tavaly decemberben vizsgálta a gyermekotthonok ügyét, és azt állapították meg, hogy a tatai intézménynél 2015-ben egész évben fennálltak a problémák, Kömlődnél pedig szeptemberig. Ez utóbbi információ azért különösen érdekes, mert a finanszírozási problémák éppen azután szűntek meg Kömlődön, hogy már nem az óriásszervezet volt a fenntartó. Ráadásul a Klik egyik döntés ellen sem fellebbezett, így azok március 3-án jogerőre emelkedtek. Mint lapunk megtudta, a Klik a döntések jogerőre emelkedésétől számított 30 napos határidőn belül nem rendezte a tartozását, de három nap késlekedés után végül fizettek.

Mint ismeretes, január végén a Klik még 17 milliárdos adóssággal küszködött. A szervezet nehézségei miatt a kormány 38 milliárd forintos pluszforrást utalt át számára februárban, így megkezdték az adósságok törlesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.