Orbánhoz mennek Tarlósék

Hulladékügyben későn kapcsolt a főváros, milliárdoktól eshet el.

2016. 04. 01. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester ismét Orbán Viktor miniszterelnökhöz készül, de most nem a BKV, hanem a szemétszállítási díjak ügyében. Budapest vezetője a látogatást, amelyre magával vinné Kocsis Mátét, a kormánypárt fővárosi tanácsnokát, Józsefváros polgármesterét is, még a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén ígérte meg. Ezen határozatban kérték fel Tarlóst, tájékoztassa a kormányt arról, hogy a mától hatályos, új hulladékgazdálkodási szabályok miatt a fővárosi önkormányzatnak nincs lehetősége több milliárd forintos hiány kigazdálkodására.

Szaniszló Sándor (MSZP) fővárosi önkormányzati képviselő szerint ugyanis legalább hárommilliárd forintot vonhat el Budapesttől a mától működő Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. Az ellenzéki politikus javaslata a lakossági hulladékdíj 15 százalékos csökkentéséről elbukott. Szaniszló kérdésünkre elmondta: megpróbálta menteni a menthetőt, hogy az állami elvonásokkal legalább a budapesti lakók járjanak jól. – Befizetéseikből ugyanis nem a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkáját, hanem a vidéki cégek veszteségeit fogják finanszírozni. Az FKF a kukadíjból származó bevételeiből, a nyereségéből látja el köztisztasági feladatait. A tavalyi bevétel csaknem 22 milliárdos volt, a takarítás pedig évente hatmilliárdba kerül. Ha ennek a felét elvonja az NHKV Zrt., akkor romlik a szolgáltatás, koszosabb lesz a főváros – mondta Szaniszló Sándor. Hozzátette: Tarlós István igazat adott neki. A főpolgármester 7,5 százalékos díjcsökkentést javasolt, de az MSZP-s képviselő szerint a „gazdagabb kerületek” fideszes polgármesterei nem szavazták meg az itt élők számára évente több ezer forintos enyhítést jelentő javaslatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.