Öt tehénnel jártuk be a Lánchidat

Vonulásos tüntetést tartottak a gazdák a nyerstejárak miatt. A tehenek egy unalmas vonulást is feldobnak: állatokat minden demonstrációra!

Lakner Dávid
2016. 04. 04. 19:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt tehén forgatta fel Budapest életét hétfő délelőtt, miután a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) társelnöke, Istvánfalvi Miklós korábban bejelentette: három különböző helyszínen is „tenyészállat-bemutató” várható, ezzel tiltakozva a nyerstejárak zuhanása ellen. A tejtermelők felháborítónak tartották, hogy jelenleg literenként 55–72 forintot adnak érte, miközben a tej önköltsége 95 és 105 forint közé esik. Szerintük a termelők az importtermékek dömpingjével néznek szembe, és a kiskereskedelmi láncok sem támogatják a hazai tejtermékek piacra jutását. Korábban beszámoltunk róla, hogy közben áfacsalók is alááshatják az ágazat versenyképességét.

A tüntetés miatti forgalomkorlátozásokat saját bőrünkön tapasztalhattuk meg: hiába ért oda egyikünk már a tüntetés elejére, kollégánknak már nehezebb dolga volt. Egészen összezavarodott a 41-es villamos vezetője is: előbb bejelentette, hogy a Lukács Gyógyfürdőnél visszafordul, majd váratlanul, hogy szórakoznak vele, úgy tűnik, mégis mehet a Bécsi úti végállomásig. Persze nem mehetett, így a 9-es buszt ajánlották Óbudára. Gyors sprint a Komjádi uszodáig, le tömött buszon a Kolosy térig (egyik utas jól informáltabb volt, mint a másik: volt, aki terrorkészültséget sejtett, más úgy vélte, baleset történhetett), hogy onnan kolléganőnk telefonja riasszon: a menet épp most érte el a Komjádi uszodát.

A Margit körútnál sikerült beérni az öt tehenet és az „I love tehén” pólós díszes kíséretet: a tiltakozók beszámoltak róla, petíciót adnak át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), ha pedig nem járnak sikerrel, már nem csupán néhány állattal fogják nyakukba venni a fővárost, hanem egyelőre nem részletezett, komolyabb akciók is várhatóak. Előtte egyébként az Országos Kereskedelmi Szövetséget keresték fel, ahol a főtitkár segítségrt ígért számukra.

Istvánfalvi az MNO-nak arról beszélt: az ország különböző részeiről hozták fel az állatokat, melyeket nem szeretnének levágni, de ha sokáig így folytatódik, beruházásaik értelmetlenné válnak. Szerinte áfacsalt termékek kerülnek a piacra, élelmiszer-hamisításról is szó van, a Nébih által kommunikált eredmények pedig kevesek.

A Nébih előtt megpihenhettek az újságírók, ahogy a fáradt fotóriporterek is: gyorsan át is alakult állatsimogatóvá a Keleti Károly utca, miközben a tejtermelők megetették, megitatták a kitikkadt teheneket. Tüntetéseknél megszokott, hogy megtelnek az ablakok, mindenki kíváncsian lesi az eseményeket: ennél már csak a különféle hivatalok elé bejelentett demonstrációk jobbak, ahol az ablakokból hirtelen szintén sok-sok kíváncsi fej kandikál ki, és ragad ott húsz-harminc percekre. Sok látnivaló mondjuk nem akadt: a várakozás perceit sokak számára leginkább az állatok testfunkcióinak különféle működése dobta fel, de ilyenkor rögtön ugrottak a tüntetők, és pedáns gyorsasággal takarították fel a köztereket. „Vegye fel, ahogy a vezérigazgató úr felfertőtleníti a járdát. Így mondják, ugye, felfertőtleníteni?” – hallhattuk például a Nébih előtt, közvetlenül induláskor.

A hosszas várakozás után a Nébih elnöke, Oravecz Márton igyekezett megnyugtatni a tiltakozókat: mint mondta, kollégái már kinn vannak a területen, az ellenőrzéseket megkezdték, és elemzik a petícióban foglalt adatokat is. Reményei szerint a hét vége felé vagy a jövő héten már több információval tud szolgálni.

A Nébihtől aztán a termelők, illetve a láthatólag még többen lévő riporterek a Lánchídon át egészen a NAV-ig kísérték az állatokat. Tanulmányútként is beillett ez, hiszen a tiltakozók hátának huzamosabb nézegetése mindenki számára segített memorizálni a tehenek tömegét és az állatokról szóló egyéb hasznos tudnivalókat. Közben az egyik demonstrálótól megtudhattuk azt is: ő 111 forintért állít elő egy liter tejet, és 60-ért adja el. „Igenis amennyiért meg tudjuk termelni a tejet, az nem sok, csak a kereskedelem elbánik velünk.”

Akadtak „I love NAV” és „I love Nébih” feliratos táblák is: az egyik demonstráló elmondta, bíznak benne, hogy a NAV a jogszabályokat betartó termelőket részesíti majd előnyben.

A legkomolyabb mutatvány talán a Lánchídon való átkelés volt: a fotóriporterek a magasban egyensúlyoztak, a tiltakozók többször megálltak, hogy megfelelő képek készülhessenek, a külföldi turisták pedig csak bámultak, mint borjú az... Szóval, nem mindennapi élmény volt.

Ahogy eseménydús volt a Széchenyi utcában való hosszas várakozás is, bár a tejtermelők helyett inkább a felháborodott helyi lakosok vették ki részüket ebben. Az egyik idős asszony például rögtön éles hangon kelt ki, „miért kell az Orbán Viktort ebbe belekeverni?”, majd ötször is feltette a költői kérdést, hogy hol vannak ilyenkor az állatvédők. Se Orbán, se állatvédők, de láthatóan ez nem zavarta meg a hölgyet és néhány társát abban, hogy politikai bozótharcba kezdjenek. Van, akinek nem jut március 15-ei verekedés vagy a diáktüntetők kiosztása, így az egyik bácsi úgy döntött, most fogja kolléganőnk kameráját megpróbálni ellökni magától (miközben az nem is forgott): egy másik fotós kolléga erélyes felszólítására, miszerint ezt azért már inkább ne, pedig még a nyelvét is kiöltötte, illetve hosszan fejtegette, hogy szerinte magánterületen vagyunk.

Végül Molnár Tamás, az NGM helyettes államtitkára fogadta a tüntetők képviselőjét, és a termelők bizakodásukat fejezték ki: végre a Nébihnél és a NAV-nál is komolyan veszik kritikájukat. A NAV vám- és jövedéki szóvivője, Suller György mindenesetre elmondta: az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerrel is a tisztességes gazdákat kívánják segíteni, így nyomon követve a szállítmány útját.

Mint Istvánfalvitól megtudtuk, ha nem történik előrelépés, legközelebb az érintett termékeket árusító kereskedelmi láncoknak mennének jobban neki. Konkrét neveket nem említett egyébként azt illetően, mely vállalkozásokkal akadnak problémáik, de korábban megírtuk: többek közt a Food & Drinks, a Haggi Trade, a Tami Holding Hungary, a Sajt-Kalmár és a Foltin Globe tevékenységét láthatják aggályosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.