Palkovics szerint közeledtek az álláspontok

Ugyanakkor vannak olyan témák is, amelyekben nem egyeznek a vélemények.

MTI
2016. 04. 05. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László elmondta: a hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson sok kérdésben, ha nem is minden részletre kiterjedően, de az elveket illetően megállapodott a sztrájkbizottság és a kormány. A tanulók terhelésének hosszú távú csökkentésével kapcsolatban például csak a részletek kérdésesek. Az, hogy a szakszervezetek már szeptembertől változást várnak ezen a téren, „már nehezebb ügy”, itt még nincs megállapodás, ugyanakkor a kerekasztal egyik munkacsoportja április végén tesz javaslatot erre vonatkozóan – tette hozzá az államtitkár.

Közölte: a felek megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy – a mostani köznevelési kerekasztalhoz hasonló – rendszeresen ülésező egyeztető fórumot, ahol az összes érdekelt elmondhatja a véleményét, hiszen erre „látható módon szükség van”.

Szintén megállapodás született arról, hogy a tanfelügyeleti rendszert, illetve általában a minősítési rendszert hogyan alakítják olyanná, hogy kisebb terhet jelentsen a pedagógusoknak. A jövőben ez inkább az intézmény értékelésére fog irányulni, és arra is akkor, ha az intézmény mutatói rosszabbak, mint az országos átlag. Ez komoly megállapodás – emelte ki az államtitkár.

A hétfői tárgyalás nyomán továbbá a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusoknál az adott tanéven – alsó tagozatos tanítók esetében két éven – belül ne legyen kötelező a nyugdíjazás.

Palkovics László kitért arra: mindemellett vannak olyan témák is, amelyekben nem közeledtek az álláspontok. Ilyen az állami fenntartó szerepe, amellyel kapcsolatban „van egy sor opciónk, nincs még végleges megoldásunk”, és a kormány fog ebben dönteni – fogalmazott.

A szakszervezetek továbbá egyértelműen azt szeretnék, hogy a mostani 22–26 óra kötelező tantermi foglalkozás csökkenjen 22 órára – mondta, hozzátéve: „itt a véleményünk nem egyezik”, hiszen időközben történt egy jelentős béremelés is.

Bár a felek egyetértettek abban, hogy az oktatást közvetlenül segítők jövedelmi struktúráját rendezni kell, „erre még nincs közös megoldásunk”. Valamit tenni kell, hogy mit és milyen formában, az a kérdés – fűzte hozzá az államtitkár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.