Szószegők lettek a szocialisták?

A megüresedett dunaújvárosi képviselői hely okoz vitát a baloldali pártok között.

Markotay Csaba
2016. 04. 04. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éles indulatokat váltott ki a Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP között, hogy a közelgő dunaújvárosi időközi önkormányzati választáson a szocialisták – megszegve a baloldali ellenzéki pártok korábbi megállapodását – jelöltet indítanak. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja ezért a napokban figyelmeztette is a szocialistákat, hogy ezzel a Fidesz kezére játsszák az elvileg nyerhető körzetet – adta hírül az Origó.

Dunaújvárosban azért kell június 5-én időközi választást tartani, mert március elején lemondott egyéniben szerzett mandátumáról a gyilkossággal gyanúsított fideszes Gál Roland, aki a gyanú szerint társaival agyonvert, majd elásott, illetve beton alá temetett egy vállalkozót. A megüresedett képviselői helyre a baloldali pártok 2014-es megállapodása alapján – amely az időközi voksolásokra is kiterjed – a DK állíthatna közös jelöltet. Csakhogy információink szerint az MSZP helyi szervezete az országos vezetés akarata ellenére is saját jelöltet indított a korábban az önkormányzatnál dolgozó Selyem József személyében. Így viszont a pártvezetés tehetetlen, hiába akarná betartani az egyezséget.

– Szószegő lett az MSZP – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Gréczy Zsolt, a DK szóvivője. Felidézte, hogy korábban több időközi választáson, így Újpesten, Tapolcán és Salgótarjánban is beálltak a szocialista induló mögé, kampányoltak, szórólapoztak is. – Most először kellett volna ezt viszonoznia az MSZP-nek, de a szocialisták egyelőre a DK figyelmeztetésére sem reagáltak – mondta. A DK Huszti Zsoltot indítja Dunaújvárosban.

Az ügyben kerestük a szocialistákat is, de tegnap többszöri próbálkozás után sem tudtuk elérni a párt szóvivőjét, illetve a sajtóosztály munkatársait sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.