Több az illegális belépés, erősítik a határzárat

A munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe.

MTI
2016. 04. 03. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca közleménye szerint az elmúlt napokban megnövekedett az illegális határsértések száma. Ezért a Magyar Honvédség – a Belügyminisztérium kérésére – a magyar–szerb határ bizonyos szakaszain megkezdte az ideiglenes biztonsági határzár további fizikai megerősítését. A munka minél gyorsabb befejezése érdekében a hétvégén további erőket csoportosítottak át a térségbe – írták.

A HM felidézte: a szerb–magyar határszakaszon múlt ősszel épült fel az ideiglenes biztonsági határzár a menekülthullám megfékezésére. A Magyar Honvédség a tömeges bevándorlás okozta helyzet kezelésében a kezdetektől aktívan és nagy erőkkel vesz részt. A határon szolgálatot teljesítő katonák előbb a biztonsági határzár építésében működtek közre, jelenleg alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása – fejtették ki.

„A Magyar Honvédség és a magyar rendőrség együttműködése példaértékű, a határon szolgáló egyenruhások mindent megtesznek a magyar emberek biztonságáért, a schengeni határok védelméért és ezzel az európai országok biztonságáért” – olvasható a közleményben.

Több helyszínen is megkezdődött a határzár megerősítése a magyar-szerb szakaszon Kelebia és Ásotthalom között, a katonák kerítést építenek a korábban csak gyorstelepítésű drótakadállyal védett területen – tapasztalta az MTI tudósítója vasárnap a helyszínen.

A határ mentén fekvő Bács-Kiskun és Csongrád megyei település közötti szakasz rendkívül nehezen járható, vízfolyásokkal, nádasokkal szabdalt. A határt eddig négy sor magas pengésdrótból készült akadály védte, a honvédség közvetlenül e mögött kezdte meg a más határszakaszokon is alkalmazott kerítés építését. A területen cölöpverőgépek helyezik el az acéloszlopokat, ezekre dróthálót erősítenek, a kerítés tetejére, a vajdasági oldal felé dőlő „hattyúnyakak” kerülnek, melyek tetejére pengésdrótot erősítenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.