Több mint száz embert rúg ki a Tesco

A szakszervezet elnöke szerint egyeztetés nélkül jelentették be bizonyos munkavállalóknak.

HZS
2016. 04. 06. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bubenkó Csaba, Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke munkatársunk megkeresésére közölte: mivel a munkáltatónak megvan a jogi lehetősége az elbocsátásra, „nem tudunk mit csinálni”.

Azt ugyanakkor megosztotta velünk, hogy „volt olyan eset, mikor a munkáltató nem egyeztetett a szakszervezettel, hanem odament a munkavállalókhoz és közölte velük, hogy átszervezzük ezt a csoportot és meg fog szűnni a munkahely”. Emellett tudnak olyanról is, mikor

fű alatt egyeztetett bizonyos munkavállalóval.

Ezt a szakszervezet kifogásolta a tegnapi tárgyaláson, a munkavállaló elnézést kért „egyeztetési hibára” hivatkozva.

A bértárgyalásokkal kapcsolatban elmondta: azokról pénteken egyeztetnek, és noha „kevés esélyt” lát erre, de akár megegyezés is létrejöhet.

A KDFSZ mai közleménye szerint a leépítés oka, hogy a Tesco országos személyügyi adminisztrációs központot hoz létre.

Budapesten és kilenc megyében személyzeti, humánpolitikai vezetőket, továbbá adminisztrátorokat, kereskedelmi tervezői és ügyviteli alkalmazottakat rúgnak ki.

A szakszervezet – hiába egyeztetett a vállalat vezetőségével – nem fogadta el a csoportos létszámleépítési megállapodás tervezetét, ugyanis nem tartotta megfelelőnek azt a munkavállalók számára – áll a közleményben.

A Tesco elismerte közleményben a leépítés tényét, de állításuk szerint a megszűnt munkakörű személyek pályázhatnak az adminisztrációs központban létrejövő száztíz pozícióra. Mint írták, a dolgozókat március 10-én tájékoztatták a változásról, és az új munkakörökről a következő hetekben egyeztetnek.

A Tesconál már régóta áll a bál, legutóbb az áruházlánc internetes megrendeléseit kezelő dolgozók már sztrájktárgyalásokat folytattak a multinacionális vállalattal és megalakították a sztrájkbizottságot.

Mint korábban írtunk róla, a brit hátterű társaság mutatói alapján a méltányosabb fizetések bevezetésének nem is lenne üzleti akadálya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.