Valaki óriási pénzt akaszt a menekülttáborok őrzésén

Míg a korábbi cég 1100 forintos óradíjért dolgozott, addig az új nyertes már 2000 forintot kap.

MNO
2016. 04. 07. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi őrző-védő cég jogi képviselője az RTL Klub Híradójának arról beszélt, hogy 2015-ben kétéves szerződést írtak alá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal, majd másfél hónap után a hivatal váratlanul felbontotta a kontraktust. A BÁH ezt követően új pályázatot írt ki, ám abból a Bloc Quest Kft.-t már kihagyták.

Az új nyertes viszont már kétezer forintos óradíjért vállalta az őrző-védő feladatokat, tehát majdnem dupla áron, mint amennyiért a korábbi cég dolgozott. Éles Viktória, a cég jogi képviselője rávilágított arra, hogy „nagyon ügyesen kell ahhoz dolgozni, hogy valaki egy 1929 forintos díjat elfogadtasson egy megrendelővel”. Éles szerint 100 millió forintos káruk keletkezett az ügyből.

Az RTL Híradója kereste a BÁH-ot is, hogy miért volt szükség egy teljesen új pályázatra. Írásbeli válaszukban azt közölték: új táborok nyíltak, és volt olyan is, amelyik bezárt, emiatt az őrzés-védelmi feladatok átalakítása is szükségessé vált. A céggel viszont azért bontottak szerződést, mert azzal meghatározott őrző-védelmi létszámra szerződtek, az új szerződés pedig lehetővé teszi, hogy a pillanatnyi igényekhez igazítsák a létszámot.

A BÁH egy kormányrendeletre hivatkozott azzal kapcsolatban, hogy az új cég dupla áron látja el a munkát, eszerint 2015-ben ebben a szektorban ennyi a minimális rezsidíj. Az RTL Híradója által megkérdezett szakértő szerint azonban ez az ár csak egy ajánlás, ennél olcsóbban is lehet szerződést kötni.

Ismeretes, hogy a Fidesz „az elmúlt nyolc évben” hatalmas patáliát csapott, mikor a szocialisták kiszervezték a laktanyák őrzését. Egyenesen elfogadhatatlannak nevezték, hogy nem katonákat vetnek be ilyen feladatokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.