Változhat a népszavazási törvény

Újra lehetne egy témában több kérdést is beadni. Elkerülnék a méltatlan helyzeteket.

Katona Mariann
2016. 04. 01. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős változás jöhet a népszavazási kezdeményezéseknél: a kormány lehetőséget adna arra, hogy ismét lehessen egy témában több különféle kérdéshez is aláírást gyűjteni. Vagyis ezután már nem az számítana, hogy ki adja be elsőként a kérdését, így nem fordulhatna elő olyan, hogy akár másodperceken múlik egy-egy kezdeményezés sorsa. Az Igazságügyi Minisztérium péntek benyújtott törvénymódosító javaslata azt mondaná ki, hogy több azonos tárgyú kérdéshez is lehetne gyűjteni aláírást. Ez egészen addig tartana, amíg az egyik kezdeményező meg nem szerzi a szükséges 200 ezer aláírást és azokhoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítését. Ha ez megtörténik, a párhuzamosan zajló aláírásgyűjtéseket be kellene fejezni. Az igazságügyi tárca szerint ezzel orvosolják az eddigi szabályozás hibáit, és megszüntetik a „káros versengést”. A javaslat azt is kimondja, hogy sem a kormány, sem a köztársasági elnök nem kezdeményezhet olyan tárgykörben referendumot, amelyben már jogerősen hitelesítettek népszavazási kezdeményezést.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök az NVB-t és a Nemzeti Választási Irodát (NVI) kérte fel arra, segítsenek a szabályozás módosításában, hogy ne alakulhasson ki újra olyan méltatlan helyzet, mint az NVI-nél február 23-án. A bizottság és az iroda is ajánlotta ezt a megoldást, vagyis a párhuzamos aláírásgyűjtés lehetőségének megteremtését, pedig az NVB elnöke a Magyar Nemzetnek néhány hete adott interjújában még nem ezt gondolta a legjobb módszernek. Fontosnak tartotta ugyanis, hogy már a legelején dőljön el egy kérdés sorsa.

A népszavazási rendszer újragondolását a vasárnapi zárva tartás miatt kialakult helyzet eredményezte. Emlékezetes, az MSZP már nemegyszer „maradt le” arról, hogy elsőként adhassa be a kérdését. Legutóbb február 23-án, ráadásul úgy, hogy a kérdést beadni szándékozó Nyakó Istvánt kigyúrt, kopasz fiatalemberek akadályozták abban, hogy elsőként léphessen az időbélyegzőhöz. Így mindössze négy másodperccel megelőzte Erdősi Lászlóné és egy segítője. Ebben az ügyben egyébként Nyakó István, illetve az NVI és az NVB is büntetőfeljelentést tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.