Vona ezzel keresztbe tesz a Fidesz kvótás népszavazásának

A politikus a referendum kiírása helyett egyszerűen beemelné az alaptörvénybe.

MTI
2016. 04. 12. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a referendum felett eljárt az idő, „erősebb impulzust kell küldeni” Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye „folyamatosan itt lappang”. Az alaptörvény-módosítást jogi értelemben is magasabb kategóriaként jelölte meg.

A referendumra Vona Gábor lassú, drága és bizonytalan intézményként hivatkozott. Ezt azzal magyarázta, hogy mire megtartják a népszavazást, az unió már rég dönthet a kvótákról, s kérdéses, hogy érvényes és eredményes lesz-e. A szuverenitást ne tegyék kockára, legyen „betonbiztos” az intézkedés – érvelt.

A Jobbik a kormány népszavazási kérdését rögzítené a jogszabályban, vagyis azt, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül nem írhatja elő nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését.

Vona Gábor ezzel összefüggésben azt mondta: a Fidesz ezt nehezen utasíthatja vissza, pártja pedig kész biztosítani a kétharmados parlamenti többséget. Azonban ha a kormánypárt nem támogatja a javaslatot, akkor valójában nem a kvóták ellen van, hanem politikai kampányként tekint a kérdésre – hangoztatta az ellenzéki pártelnök.

A politikus egyébként a vasárnapi zárva tartást érintő szavazás előtt is a témában beszélt a parlamentben, akkor egészen odáig ment, hogy kijelentette: aki kampány célokra használja ezt a kérdést, az hazaárulást követ el.

Vona Gábor beszámolt arról is, hogy kedden az Országgyűlésben megszavazták a vasárnapi nyitva tartást újra lehetővé tevő jogszabályt, és részt kívánnak venni a helyzettel kapcsolatos további vitákban.

Megkérdezték arról, hogy az MSZP elkezdi az aláírásgyűjtést a szabad vasárnap megvédéséért, amire válaszul a jobbikos politikus közölte: úgy viselkednek, mint amikor „az óvodástól elvették a játékát, és nem tud beletörődni”. Ha a kérdésről már döntött a parlament, akkor sem anyagilag, sem egyéb módon ne terheljék a társadalmat ezzel! – kérte a szocialistáktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.