Fapados utazás a felcsúti kisvasúton

Végigzötyögtünk a vonalon, és Mészáros Lőrinc kávézójába is ellátogattunk, ahol tilos fotózni.

Velkei Tamás
2016. 05. 09. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Itt tilos fényképezni! – szól rá váratlanul a felcsúti állomás büféjének egyik alkalmazottja egy a családját telefonjával megörökítő hölgyre.

– Miért? – kérdi döbbenten a nő.

– Azt az utasítást kaptuk, hogy kérjük meg a vendégeket, ne használjanak fényképezőgépet a kávézóban – válaszol a felszolgáló a még mindig falfehér anyukának.

Hogy mi titkolnivaló van egy nyilvános vasútállomás kávézójában, kevéssé érthető, mindaddig, amíg meg nem kapjuk a blokkot a kávéért. Annak fejlécén ugyanis a Mészáros és Mészáros Kft. cégjelzés virít. A vállalkozás nem másé, mint Mészáros Lőrinc gázszerelőből mágnássá lett, magát immár a száz leggazdagabb magyar közé beverekedő milliárdosé, Felcsút polgármesteréé.

Egyébként a vasút teljes egészében Mészáros felügyelete alá tartozhat, ugyanis a jegyünkért kapott blokkon található Pro-Kvóta 2004. Nonprofit Kft. (amelynek fő tevékenysége sportlétesítmények működtetése) ugyanarra a Felcsút, Fő utca 176. szám alatti címre van bejelentve, mint a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia, amelynek alapítványi elnöke a felcsúti polgármester. Hogy valami nem stimmel, az is bizonyítja: a citromsárga láthatósági mellényt viselő kalauz arra sem tudja a választ, a vasutat ki üzemelteti, a MÁV, vagy valamely más szervezet.

– Cinizmusból még nem épült semmi – nyomatékosította az RTL Klubnak Orbán Viktor miniszterelnök április 30-án, az alig hat kilométeres Vál-völgyi kisvasút avatásán. Mégis, ha egy szóval kellene jellemezni a kisvasutazást, az jut az utazó eszébe: röpke. Bár mi kihagytuk a Puskás Akadémiánál való értelmetlen felszállást, még így is megdöbbentő, hogy az alig döcögő vicinális mindössze öt perc alatt Alcsútdobozra ér. Az utasok nagy része nem is hiszi, hogy vége a vonatozásnak, azt gondolják, csak piros jelzést kapott a szerelvény. Akkor tudatosul bennük tévedésük, amikor látják, hogy a közönség egy része elkezd leszállni.

– Itt áll meg a vonat, a semmi közepén? – kérdezi csalódottan egy anyuka, miközben szaladozó gyermekeit próbálja egy helyre terelni. Az alcsútdobozi végállomás ugyanis több száz méteres gyalogtúrára van minden emberi civilizációtól. Így például a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia Sporthoteltől, ahol elkölthetne az igényes vándor egy ebédet, vagy az arborétumtól, amelynek hatalmas fái ugyan a közelben zöldellnek, de bejárata vagy fél kilométerre innen várja a látogatókat. Célpontként még számba jöhet az ugyancsak Mészáros Lőrinc cége által üzemeltetett kalandpark.

A menetrend is vélhetően úgy lett kitalálva, hogy aki ide eljön, látogassa meg a híres ligetet (amelynek partnerei között ismét feltűnik a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia), illetve falatozzanak, kalandozzanak egy jót. Sokan azonban sarkon fordulnak, és felülnek a pár perc múlva visszainduló szerelvény fapadjaira. Újabb öt perc elteltével már a felcsúti állomás fagylaltozóját rohanja meg a nép, ahol türelmesen megvárja a masiniszta, míg mindenki elnyalja a jeges édességet, felhörpinti feketéjét. Majd azokkal, akiket nem sértettek vérig egy ártalmatlan családi fotó készítése közben, és további ellenállhatatlan vágyat éreznek a kisvasutazáshoz, elindul a vicinális a Puskás Akadémia végállomás felé.

Itt újabb csalódás éri azokat az utazókat, akik Felcsúton szálltak fel: ismét a semmi közepén áll meg a vonat, ezzel is rábírva az eltunyult magyarokat egy kis túrázásra. Némi kárpótlást nyújt a töltés tetejéről a Pancho Aréna fenséges látványa.

A fapadon, újra Felcsút felé kényelmetlenkedve, eszünkbe jut a Népszabadság felvétele az exkluzív bőrülésekkel, gazdag fadíszítéssel ékesített vagonról, amelyet végül egy fedett vágányon parkolva találunk meg a felcsúti kocsiszín mellett. Úgy látszik, azt csak különlegesen fontos személyek használhatják, különlegesen fontos alkalmakkor.

És a mesének itt nincs vége, hiszen a kormányfő nagy álma, mely szerint a kisvasutat meg kell hosszabbítani Bicskéig, már kézzelfogható közelségbe került. Ezt arra az esetre helyezte kilátásba még tavaly novemberben, ha támadnák a kisvasút fejlesztését. Nos, abban most nincs hiány, így nem lehet kétségünk, az etyeki meghosszabbítás a közeli jövőben megvalósul. Még akkor is, ha drága, értelmetlen, s a tervek szerint ártatlan emberek földjén halad majd keresztül. Egy, a Figyelő által megszerzett megvalósíthatósági tanulmány szerint ugyanis Bicske és Etyek között naponta 80-an utaznak busszal; Etyek és Alcsútdoboz között 30-an; Etyekről Budapestre pedig átlagban 1340-en. Több nyomvonalverzió is készült az etyeki csatlakozásról, a legvalószínűbb a 8 milliárdba kerülő bővítés.

Hogy a több mint 850 millióból megvalósult, hét közben csökkentett üzemmódban közlekedő felcsúti kisvasút, illetve annak továbbálmodása mennyire dúskál az uniós és honi (köz)javakban, arra álljon itt néhány példa: mire, mennyit és milyen forrásból költhetnek a kisvasutak fenntartói az ország más, turisztikailag sokkal preferáltabb területein.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton az elmúlt időszakban több komoly fejlesztés is történt, így a legnagyobb beruházást az 1920-as években készült András gőzmozdony kazánjának felújítása jelentette – közölte lapunk érdeklődésére Rázó László, a kisvasutat fenntartó Győr–Sopron– Ebenfurt Vasút Zrt. (GYSEV) sajtószóvivője. Mivel a kazánt minden hatodik évben fővizsgáztatni kell, januárban a szakemberek szétszerelték, és Debrecenbe szállították, ahol megtörtént a felújítása. Csak hogy érzékeltessük az arányokat: a társaság által jelentősnek értékelt beruházás költsége mintegy 18 millió forint volt.

A GYSEV pályavasúti szakemberei emellett folyamatosan foglalkoznak karbantartási feladatokkal a 4,2 km hosszú pályán, idén pedig három vasúti kocsi kerékesztergálási munkálatait is elvégezték. Az átlagban 10-12 ezer utast szállító Széchenyi Múzeumvasútra fordított pénzösszegeket a cég saját forrásokból teremtette elő. A társaság minden igyekezete ellenére a múzeumvasút az elmúlt években folyamatosan veszteséges volt.

Az elmúlt évben elkészült az Országos kisvasúti koncepció, amelybe bekerültek a Széchenyi Múzeumvasútra vonatkozó fejlesztési elképzelések is. Az egyik terv szerint pályázati forrásból valósulna meg a vasúti infrastruktúra rekonstrukciója, valamint felújítanák az összes vontató és vontatott járművet.

Egy másik elképzelés szerint nem csupán megújítanák az infrastruktúrát, de meg is hosszabbítanák a jelenlegi vonalat. A vonal így érintené a Fertő tóra egyedi kilátást nyújtó Gloriett fennsíkot, a végállomása pedig a híres nagycenki hársfasor mellett, Széchenyi Béla síremlékénél kapna helyet. Az említett fejlesztési elképzelésekről döntés még nem született. A tervezett nagyszabású fejlesztéseket pályázati forrásokból akarja megvalósítani a vasúttársaság.

Akad olyan kisvasút, ahol nagyobbat álmodhattak a nagycenkieknél. Amint arról Danyi Zoltán, a Hortobágy-halastavi Kisvasút oktatási és turisztikai osztályvezetője beszámolt, az éves átlagban 25-30 ezer utast szállító kisvasút továbbfejlesztéséről és új ökoturisztikai attrakciók létrehozásáról szóló pályázatukra közel 500 millió forintot használhattak fel, ám az összeg kilenctizedét uniós forrásból teremtették elő. A Széchenyi turizmusfejlesztési program keretén belül 2004-ben készült el a halastavi kisvasút. A beruházás során a pályatest új ágyazatot kapott, illetve beszereztek egy mozdonyt és három nyitott (!) vagont. A Nemzeti fejlesztési terv részeként 2007-ben elkészült a valaha 13 kilométeres vasút 4 kilométeres szakaszának indítóállomása, a fogadóállomások és a kocsiszín.

Danyi Zoltán közölte: a kisvasút nagy népszerűségnek örvend a madárvilág iránt érdeklődő ökoturisták körében, így egy 2010-ben elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően az eredeti pályát további 1,1 km-es szakaszon sikerült rekonstruálni, a már meglévő sínpályát pedig nagyobb teherbírásúra cserélték, így az utazás biztonságosabbá és kényelmesebbé vált.

A kisvasút a meghosszabbítással eléri a legbelső, Kondás-tavat, amely a darvak hagyományos éjszakázóhelye. A kisvasút végállomásánál fogadóépület, megfigyelőtorony, pallóút és új betekintők is épültek. A rekonstrukció és a további fejlesztés lehetővé teszi a turisták védett területekre való belépését, és egyidejűleg csökkenti a látogatók által kiváltott környezetterhelést, hiszen szabályozott körülmények között látogatják a helyszínt.

A hortobágyiak tavaly önerőből vásároltak licitáláson értékesített MÁV-kocsikat, amelyeket átalakítással személyszállító kocsivá tudtak átépíteni. Ennek költségeire részben fedezetet nyújtott a földművelésügyi tárca. A vasúti kocsik tervezése, engedélyeztetése és az átalakítás, az üzembe helyezés költségei ugyanakkor kétszer akkorák, mint a kapott támogatás.

A kisvasút üzemeltetése itt is veszteséges, különösen a pályafenntartás (a partvédelmi munkák, a vizes környezet), valamint a régi technika (mozdony, kocsik) folyamatos szervizelése miatt. A kiadásokat fedezni képes viteldíj nem kérhető, tudtuk meg, mivel az már nem volna versenyképes, és végső soron az utasszám csökkenését eredményezné. A biztonságos működéshez azonban elengedhetetlen a pálya megfelelő állapotáról való gondoskodás, elsősorban a partvédelemmel. A partvédelmi munkákat saját forrásból akarják megvalósítani, ha lesz további pályázati lehetőség, szintén élnek vele a jövőben.

Az európai színvonalú működéshez a jelenlegiekkel szemben szükség lenne halk, biztonságosan működő vagonokra; látványnövelésre, hogy a vendégek a nád helyett a tavakat láthassák. A látogatók még komfortosabb kiszolgálása érdekében kívánatos volna megfelelő színvonalú és termékkínálatú vendéglátó egység (legalább egy büfé) létesítése. Kevéssel beérnék – láthattuk, Felcsúton milyen más a miliő.

A Gemencen áthaladó erdei kisvasút történetének legnagyobb volumenű fejlesztései valósultak meg az elmúlt egy évtizedben – tudtuk meg Csonka Tibortól, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatójától. A vasút pörbölyi indulóállomásán 2006-ban az utasforgalom kiszolgálására európai színvonalú fogadóbázist és ökoturisztikai központot hoztak létre. Tavaly egy több évet átölelő közjóléti fejlesztés keretében a vasút új fogadóközponttal bővült. Szekszárd-Keselyűsben kialakították az északi fogadóbázist, több megállóhely, a pörbölyi fogadóbázis, valamint az erdei vasúti kocsik akadálymentesítése is megtörtént. E fejlesztések mellett a társaság természetesen a vasutat, a megállóhelyeket, a kapcsolódó objektumokat folyamatosan felújította, bővítette a szükséges mértékben.

A kisvasút üzemeltetése jelentős forrásokat igényel, miközben a jegyeladásból származó bevétel igen szerény. Az üzemeltetés támogatására a társaság külső forrást nem tud igénybe venni, ilyen jelenleg nincs Magyarországon – szögezi le a vezérigazgató. Ugyanakkor a színvonalas és biztonságos üzemeltetés, az elengedhetetlen karbantartások (amelyeket a mind gyakrabban fellépő árvízi elöntések jelentősen megemelnek) a bevételek többszörösét teszik ki, a vasút és a kapcsolódó közcélú, ökoturisztikai létesítmények működési veszteségét a társaság évről évre viseli, más tevékenységei (erdő- és vadgazdálkodás, egyéb tevékenységek) által megtermelt eredmény terhére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.