Felemás bocsánatkérés az UNICEF-től

Már nem az apa a bántalmazó a filmekben. Emberi mulasztás miatt láthatták a mozikban is a videókat.

Kuslits Szonja
2016. 05. 27. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivágta az „apákat” mint gyermekbántalmazókat az UNICEF azokból a kampányfilmekből, amelyek ellen az utóbbi hetekben több szervezet is tiltakozott – derült ki az UNICEF Magyar Bizottság tegnapi sajtótájékoztatóján. A személyi jövedelemadó egy százalékának gyűjtésére létrehozott néhány perces alkotások amatőr videókra hasonlítanak, s a képsorokon gyerekek adnak tanácsokat arra vonatkozóan, milyen trükkökkel, házi alkalmatosságokkal lehet kivédeni a családon belüli bántalmazást, vagy legalábbis tompítani a várható sérüléseket. A videókban a gyerekek kizárólag az apákat nevezték meg bántalmazóként, emiatt egy civil „apa”-szervezet is panaszt tett a kampány miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. Bár a bántalmazók a kisfilmekben most már nincsenek megnevezve, továbbra is vegyesek a videókkal kapcsolatos szakmai vélemények.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány véleménye az, hogy néhány társadalmi szervezet félreértette a film mögött húzódó koncepciót. A kisfilmeket pedig úgy módosították, hogy azok ne sértsenek senkit, de az eredeti üzenet se csorbuljon. Sajtóértesülésekből az is tudható, a Cinema Citykben napokig játszották a 12 éven aluliaknak szóló mesék előtt, több szülő is megdöbbent, mit is vetítenek a gyermekeiknek.

Az UNICEF ezzel kapcsolatban annyit közölt egy tegnapi sajtótájékoztatón: a kampányt nem gyerekeknek szánták, és emberi mulasztás okozta, hogy 2-3 napig ilyen alkotások előtt vetítették le, és ezért bocsánatot kérnek.

Lux Ágnes, az UNICEF gyermekjogi igazgatója úgy látja, a kampány a félreértések ellenére mégis elérte célját, hiszen ennek köszönhetően egyre szélesebb mederben zajló vita kezdődött a gyermekek bántalmazásáról. Kitért arra is, idén márciusban 7000 ember, leginkább nők bevonásával készítettek felmérést, amelyből kiderült: több száz válaszadó szerint az még belefér a szülői magatartásba, ha valaki azt mondja a gyerekének: „Bárcsak meg se születtél volna.”

Függetlenül attól, ki a célközönség, a videók sokféle csatornán eljuthatnak a gyermekekhez, akikben így valótlan kép alakulhat ki: amennyiben bántalmazás éri őket, azt kizárólag az apa követheti el. Ez pedig minden szakmai alapot nélkülöz – kommentálta lapunknak az UNICEF filmjeit Sófi Gyula igazságügyi gyermekpszichiáter, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa.

A szakember figyelmeztetett: leszűkíteni a gyermekbántalmazást édesapa és a gyermek viszonyára olyan megkülönböztetést jelent, ami messze áll a gyermekek érdekeitől. Sófi leszögezte: egy, a gyermekek életminőségével foglalkozó szervezetnek egészen másfajta segítő hozzáállással kellett volna megközelíteni a problémát, úgy, hogy az ne verjen éket az édesapák és az édesanyák közé.

Arról is beszélt: a jelenlegi információk alapján a bántalmazások legalább 85 százaléka ki sem derül, így sem a gyermekek, sem maguk az elkövetők (akik bizonyos szempontból beteg, lelkileg sérült emberek) nem kapnak segítséget. Felhívta a figyelmet arra is: nem csupán fizikai bántalmazást jelent a családon belüli erőszak, ennél sokkal többször fordul elő érzelmi bántalmazás, lelki abúzus. Ilyen például a manipuláció, a kihasználás, és nem csupán családon belül, hanem a gyermek más kapcsolataiban is. – Ezek hatására gondolkodási zavar, hangulatváltozások alakulhatnak ki, megnehezítve, vagy akár ellehetetlenítve a gyermek hétköznapjait. A bántalmazott gyermekek magukba fordulhatnak, kisebbrendűségi érzésük alakulhat ki, de az is előfordulhat, hogy továbbviszik a mintát, és maguk is bántalmazóvá válnak. Sokszor önértékelési zavar, depresszió alakul ki bennük, s nem kizárt, hogy felmerülhet az öngyilkosság gondolata is – fejtette ki.

Nem fogadható el a bocsánatkérés a magyar UNICEF-től, amely szerint csupán félreérthetők voltak kampányfilmjeik, s csupán emberi mulasztás történt, hogy a mozikban is levetítették ezeket. Mert bár a mozikban talán már nem láthatók, továbbra is fennáll az „emberi mulasztás”.

Az UNICEF honlapján a bocsánatkéréskor is megtalálható ugyanis az a gyerektapasz, amelyet az apák által elkövetett verés ellen érdemes használni, s amelyet OMV-kutaknál még tegnap is meg lehetett vásárolni. Az embertelen érzéketlenség talán nem véletlen.

A magyar UNICEF vezetője ugyanaz a Danks Emese, aki 2006-ban a Gyurcsány-kormány szóvivője volt. Ma tehát a gyermekjogok védelme címén e szervezet nevében egy olyan ember kérheti fel a magyar társadalmat adakozásra, akinek nem okozott lelkiismeret-furdalást, hogy 2006-ban az általa is képviselt hatalom ugyanezt a társadalmat verte péppé a főváros utcáin. (DHG)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.