Kovács Zoltán: Honnan tudja Brüsszel, ki a roma?

A kormányszóvivő szerint az eljárást indító EB egy fejleményt sem vett figyelembe.

MNO
2016. 05. 27. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivő az M1 péntek reggeli műsorában azt mondta, Magyarországon hajtották végre a legkövetkezetesebben az integrációs stratégiát, és ennek eredményei már láthatók voltak. Megjegyezte, nem tarthatja nyilván Magyarország a gyermekeket származás alapján, ezért érdekes kérdés, hogy Brüsszel honnan tudja, ki milyen származású.

Az Európai Bizottság csütörtökön indított újabb kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, méghozzá a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt. Az EB felszólító levelet küldött Magyarországnak, amelyben arra sürgette a kormányt, hogy hozza összhangba az egyenlő bánásmódra és az oktatásra vonatkozó jogszabályait, valamint oktatáspolitikájának gyakorlati végrehajtását a faji egyenlőségről szóló uniós irányelvvel, amely tiltja a faji vagy etnikai alapú oktatási diszkriminációt.

A bizottság több szempontból is aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és az igazgatási gyakorlatot, amelyek következtében – megállapítása szerint – a cigány gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül.

Mint az Európai Bizottság a közleményben írta, a „fellépés célja, hogy a roma gyerekek azonos feltételek mellett vehessenek részt a magas színvonalú oktatásban, amely meghatározó tényező a munkalehetőségek szempontjából, ennélfogva pedig a romák teljes körű társadalmi befogadásának nélkülözhetetlen eszköze”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János az eljárásról szólva azt mondta, az értelmezhetetlen, mert a magyar állam egyetlen gyermekről sem tartja nyilván a származását. „Fogalmam sincs, az Európai Bizottság honnan tudja, hogy ki cigány és ki nem”, ezt ugyanis a magyar törvények tiltják – tette hozzá. Megjegyezte, a brüsszeli eljárás magyarországi szervezetek bejelentése alapján indult el.

Jelezte, készen állnak egy diskurzusra az Európai Bizottsággal arról, hogyan lehet biztosítani a gyermekeknek a felzárkózás esélyét. Ehhez a brüsszeli testületnek meg kell ismernie a Magyarországon futó programokat, amelyeket példaértékűnek nyilvánítottak az EU-ban – közölte a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere múlt héten személyesen próbálta tisztázni a helyzetet Brüsszelben. „Egyelőre nem értjük, hogy az Európai Bizottságnak mi a konkrét problémája” – mondta Lázár János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.