Nem véd tovább a Klubrádión az Aczélsodrony

Aczél Endre beismerte, hogy mellélőtt a Kiss-ügyben. Az is cáfolta őt, akire hivatkozott.

LD
2016. 05. 09. 12:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság után a Klubrádió számára is kínossá vált Aczél Endre. Ismert, az újságíró a Kiss László és társai által elkövetett csoportos nemi erőszakról írt sokakat felháborító kommenteket korábban, mire a baloldali napilap inkább megvált külsős szerzőjétől. A Klubrádió most azt közölte: beszünteti az Aczélsodrony sorozat ismétlését, mivel a rádió értékrendjével teljes mértékben ellentétesek az újságíró nyilatkozatai.

Aczél a 168 Órában szokott még jelentkezni külpolitikai írásokkal: Tóth Ákos főszerkesztő a botrány hetekkel ezelőtti kirobbanása után lapunknak azt mondta, ők ettől még nem válnak meg tőle, de világossá tették, Kiss-ügyben mást gondolnak, mint szerzőjük.

Ötvenöt év után robbant újra, hogy Kiss László két társával együtt csoportos nemi erőszak miatt került börtönbe a hatvanas évek elején. A periratok szerint Takáts Zsuzsanna 1961. július 7-én tett feljelentést amiatt, hogy a sportuszoda mellett megerőszakolta őt a később úszószövetségi kapitánnyá váló Kiss László, illetve Lantos László és Várszegi Lajos. Aczél a Facebookon védte meg Kisséket előbb Lovas Zoltán, majd Parászka Boróka újságírók posztjainál. Úgy vélekedett, a nő, akit nem is Zsuzsannának hívnak, és aki szerinte „egy ismert sportolónő nagyon szép édesanyja”, szabad akaratából vehetett részt a szexben, és csak szülei akartak feljelentést tenni, „mert egy szülőnek nem épp élmény, hogy a lányuk szeret, hogy is mondjam, kefélni”. Megjegyezte azt is: „Fogalmatok sincs, hogy hány úszócsaj és szép fürdőző lány volt, akit legalább három jóképű fiatal úszófiú »megerőszakolt«. Tömegével. A vadászat vég nélkül folyt, és nem eredménytelenül.”

Aczél később belekeverte Egerszegi Krisztinát is, mondván, tizenkét éves kora óta Kiss tanítványa, és meg lehet kérdezni az olimpiai bajnokot, edzője hozzáért-e valaha egy ujjal is. Egy élsportoló neki küldött levelét idézve is igyekezett bagatellizálni az erőszakot: „Bandi, végigkeféltük az uszodát a szigeten. Így utólag akár minket is feljelenthetett volna valaki. A VW Bogaramban. Ha mondhatom neked, lehet, minket erőszakoltak meg ”

Korábban beszámoltunk róla: Aczél nem mindig beszélt ilyen felszabadultan laza szexuális erkölcsökről. Három éve még prüdériájáról írt cikket a Galamusra: itt úgy vélekedett, ma sokkal szabadabbak az erkölcsök, mint régen voltak. Az újságírót Krasznai Tünde volt pornószínész X-faktorban való szerepeltetése zavarta. A tévénéző fiatalokért aggódott: „ha valaki hivatásos zenész-énekes, az nem indulhat. És ha hivatásos pornósztár, akkor igen? Akkor mit ér a törvény az ifjúság védelméről?”

Múlt héten aztán kiderült: Kissék áldozata, Takáts Zsuzsanna mégis életben van. Az áldozat az RTL Klubnak adott interjút, ahol kitért arra: először még örült is, hogy halottnak hiszik, és így békén hagyják, de aztán sorra látta, milyen butaságokat nyilatkoznak róla egyes megszólalók. Cáfolta azt is, hogy őt az uszodában ismerhették: először járt ott barátnőivel, és ott ismerkedett meg Lantossal, aki valamilyen ürüggyel becsalta a szomszédos szolgálati lakásba. Onnan nem engedte ki, aztán érkezett Kiss és Várszegi, hogy végül mindhárman megerőszakolják a lányt. Az áldozat rosszul volt, gyógyszert adtak neki, és még ecetes vizet is bekészítettek. A korábban elhangzottakkal szemben édesapja nem volt befolyásos, cipészmesterként dolgozott, és épp őt verték meg, mikor nem volt hajlandó elállni a feljelentéstől.

Aczélt az interjú nem hatotta meg, utána még a kádári vezetést is megbízhatóbbnak tekintve kijelentette: azért mentesíthették Kisséket a hátrányos jogkövetkezmények alól, mert tudták, „hogy a fiúkat »rossz ítélettel« sújtották”. Tovább hibáztatva az áldozatot, Parászka Boróka posztja alatt megkérdezte: ha a nő véletlenül ment a sportuszodába, dr. Török Ferenc ügyvéd, olimpiai bajnok miért mondhatta, hogy „ismertük őt, afféle bevállalós csaj volt”. Aczél szerint „ezeknek a csinos sztárúszóknak” nem is kellett erőszakot alkalmazniuk, minden ujjukra jutott három nő.

Török Ferenc viszont a 24.hu-nak arról beszélt: nem érti, Aczél miért viselkedik így. Az ügyvéd szerint egy nemi erőszakot csak elítélni lehet, ő pedig nem ismerte Takáts Zsuzsannát, és az interjú alapján sem tudta azonosítani őt. Az olimpikon szerint Kissék letartóztatása után többször is szóba került az uszodában, hogy több különböző eset is volt.

Hétfőn aztán már arról számoltunk be, hogy Aczél eltűnt a Facebookról, de az újságíró a 444-nek arról beszélt: nem törölte magát, egyszerűen csak meghekkelték az oldalát. Korábbi kommentjeit úgy magyarázta, hogy csak kétségeinek adott hangot, „gondolkodó filosz vagyok”. Az újságíró beismerte: mellélőtt, egész eddig egy teljesen másik esetről beszélt. Szerinte rengeteg hasonló eset történt, mégsem lett feljelentés, mert szerinte csupán csinos fiúk és csinos lányok közti csábításról volt szó.

Takáts interjúja is megerősítette, hogy több ügyről volt szó: a rendőrség más lányokról is tudott, sőt a vádirat szerint a nő megerőszakolásának másnapján is történt egy hasonló eset.

Aczél Endre mellett egyébként Bayer Zsolt és Friderikusz Sándor újságírók is Kiss László mellett foglaltak állást. Utóbbi szerint csak ifjúkori hevületben elkövetett botlásról volt szó. Az ATV aztán a videó alá is kihelyezett közleményben határolódott el tőle. Friderikusz mellett Bayer is inkább az ügyről író újságírókat gyalázta. Az erőszak után végül a megítélt három év helyett húsz hónap után szabaduló Kissről a Magyar Hírlap publicistája is azt írta: „Ő maga azt állítja – és akkor, tizennégy évesen is így hallottuk! –, hogy igazából nem is volt az erőszak. Igen, mi is azt hallottuk, hogy az a bizonyos nő valójában benne volt a dologban, csak utóbb döntött a feljelentés mellett, amikor nem sikerült megzsarolnia a fiúkat. Persze ezt nem tudhatjuk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.