Elvették a gyermekeket a kilakoltatás után

Nem volt elég, hogy a Danó család utcára került, a gyermekeiktől is megfosztották őket.

2016. 06. 15. 20:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Danó család történetét A Város Mindenkié (AVM) civil szervezet osztotta meg honlapján. Danóékat kilakoltatásuk napján egy családok átmeneti otthonába költöztették, így biztosították számukra az emberhez méltó életet. Ám a hideg zuhany akkor érte a családot, amikor a gyámhivatal úgy döntött: a gyermekeknek jobb helye lenne nevelőszülőknél. Utolsó döfés volt ez a VIII. kerületi hivatal gyámhivatala részéről, hiszen a gyermekek kiemelésével együtt a szülők és a nagymama is utcára kerültek. Az átmeneti szálláson, ahol kríziselhelyezést kaptak, csak addig tartózkodhattak, amíg kiskorú gyermekeik velük voltak. Most azonban egy hajléktalanszálláson kell átvészelniük a mindennapokat. Gyermekeik nélkül.

Sára Botond Józsefváros alpolgármestere a június eleji kilakoltatáskor azzal érvelt, hogy a Danó család nem kerül utcára, hiszen az elhelyezést biztosítják a számukra, ám azt nem tette hozzá, hogy a kríziselhelyezés maximum két hétre szól. A család ideiglenes otthonát pedig nem az önkormányzat, hanem a Város Mindenkié csoport járta ki.

Ám arról több jogszabály is rendelkezik, hogy a gyámhivatal anyagi okok miatt, a család lakáshelyzetére hivatkozva nem emelhetné ki a gyermekeket a családból. Az AVM szerint embertelen, hogy bő egy héttel Danóék kilakoltatása után még a gyerekeket is elveszik. A csoport hozzáteszi: az állam feladata, hogy segítse a nehéz helyzetbe került családokat. Akár az adósságuk rendezésével, akár alternatív lakhatási lehetőség biztosításával. A civil szervezet úgy véli, ha a hivatal arról rendelkezik, hogy a család nem tud megfelelően gondoskodni a gyermekekről, még akkor sem lehet a helyzetet a drasztikus kiemeléssel megoldani. Annál nagyobb trauma ugyanis nem érheti a kiskorút, mint amikor elveszíti szüleit.

Az AVM elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon egy család bő egy hét alatt elveszítheti a lakását, gyermekeit, a szociális intézmények pedig ahelyett, hogy ezt a folyamatot megakadályoznák, azon dolgoznak, hogy a gyerekek állami gondozottakká, a szülők pedig hajléktalanná váljanak.

A Danó családot azután lakoltatta ki a józsefvárosi önkormányzat, hogy felhalmozódott tartozásukat nem tudták rendezni. Danó Katalinék 1982 óta élnek a kerületben, férjével közösen béreltek egy szociális bérlakást a Diószegi utcában. Otthonukat lányukkal, annak élettársával és azok három gyermekével osztották meg. Ám a család hétköznapjait nem csak az anyagi költségek terhelték meg, 2015 telén Danónét agyvérzés érte. Nemrég tanult meg újra beszélni. Míg az asszony lábadozott, férje egy büntetés-végrehajtási intézetben raboskodott. Danó Katalin azonban még betegen sem adta fel: megpróbált megegyezni a vagyonkezelővel. Ám az önerőt, a 400 ezer forintot nem tudta előteremteni. A nyolcadik kerület pedig nem engedélyezte ennek részletfizetését. Nem maradt más megoldás, minthogy el kellett hagyniuk otthonukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.