Kiesett az egyik alelnök az MSZP-ben

Több vezetői posztért is harc várható a szocialista párt tisztújításán.

Katona Mariann
2016. 06. 13. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sok meglepetést tartogatott az MSZP jelölőbizottságának szombati első ülése, ahol a szocialista párt vezetői posztjára pályázókat hallgatták meg. Talán a legfeszültebb pillanat az alelnökségre pályázók meghallgatásakor volt, hiszen a bizottság nem járult hozzá, hogy Márton Roland két év alelnökség után ismét elinduljon ezért a tisztségért. A Magyar Nemzet szocialista forrásai szerint várható volt a döntés, hiszen sokan elégedetlenek Márton Rolanddal, amiért nem veszi ki kellően a részét a munkából.

A többi meghallgatás alapvetően papírforma szerint zajlott. A bizottság elé állt és beszámolt elképzeléseiről az MSZP elnöki posztjáért versengő négy politikus: Tóbiás József jelenlegi elnök és kihívói, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula, Újbuda korábbi polgármestere és Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő. Róluk nem kellett szavazni a bizottságnak, hiszen az 1500 párttag támogató aláírásával, illetve elnöki pályázatukkal automatikusan jelöltté váltak. Érdekesség egyébként, hogy Tóbiás József elég sokáig várt azzal, hogy leadja az elnöki elképzeléseiről készült írását, miközben kihívói már korábban nyilvánosságra hozták, hogy mit szeretnének az MSZP-vel. A jelenlegi pártelnök egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a küldötteknek arról kell majd dönteni: tovább építkezzen-e a párt, vagy valaki kezdje újra.

Ugyancsak a bizottság elé állt a választmányi elnöki posztért újrainduló Botka László, valamint Hiller István. A Magyar Nemzet már korábban beszámolt róla, hogy kettejük párharcában Hiller István számít esélyesebbnek, Botka László stílusát – ahogyan a választmányt vezeti – jó ideje már sokan kritizálják.

Elnökhelyettesnek újraindul Gőgös Zoltán, ám őt a múlt heti műtétje miatt a jelölőbizottság most nem hallgatta meg személyesen. Kihívója Tóth Bertalan, aki ugyancsak később, jövő kedden áll a testület elé. Lapunk információi szerint ebben a versenyben Tóth Bertalan tűnik esélyesebbnek. Az alelnöki posztért is többen versenyezhetnek a szombati jelölőbizottsági meghallgatás után: újraindulhat Lukács Zoltán és Ujhelyi István, nekik Gúr Nándorral és Nemény Andrással kell megmérkőzniük.

Az MSZP szűk két hét múlva, június 25-i tisztújító kongresszusán választja meg párt új vezetőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.