Követelőztek a kiskunhalasi migránsok

Budapestre akartak menni, de a rendőrség nem hagyta őket. Háromszáz emberről van szó.

MNO
2016. 06. 01. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kiskunhalasi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ Kiskunhalas, Szegedi úti objektumában 2016. június 1-jén 11 óra 20 perc körül az ott elhelyezett 484 menekültügyi őrizetes közül mintegy 300 fő a zárt körülményeket és a lassú ügyintézést kifogásolva elégedetlenségének adott hangot – írta honlapján a rendőrség.

Három választott szószólójuk közül egy szír férfi petíciót juttatott el a menekültügyi hatósághoz, majd arra szólította fel az egybeverődött migránsokat, hogy induljanak el Budapestre.

A rendőrség jelentős erőkkel biztosítja a befogadóintézményt és környékét, megakadályozza az őrzött befogadóközpont elhagyását, fenntartja a városban a közrendet, a közbiztonságot.

A Hír TV úgy tudja, kora délután több tucat, védőfelszerelésbe öltözött készenléti rendőr sorakozott fel a kerítésen belül. Egy szemtanú szerint több mint 30 rendőri egység hajtott a befogadóállomáshoz.

A televízió helyszíni tudósítója szerint négy óra után nem sokkal normalizálódott a helyzet, már csak néhány egyenruhás felügyeli a rendet. A tüntetők transzparensekkel tiltakoznak: a többi között „Szabadság” és „Szabad tábor” feliratok olvashatók.

A Hír TV tudósítója hat órakor arról számolt be, hogy nyugodt a helyzet, nincsenek atrocitások. A migránsok csak akkor hangoskodnak, ha kamerát látnak. És bár elterjedt, hogy éhségsztrájkba kezdenek, de a rendőrség tájékoztatása szerint erre nem került sor.

Az MNO tudósítója szerint este hat órára már megnyugodtak a kedélyek, azonban órákkal később, amikor meglátták a fotósokat, az elégedetlenkedők ismét skandálni kezdtek. Ekkor szintén szabadságot követeltek és arra panaszkodtak, hogy rossz ételt kaptak.

Este tíz órakor újabb közleményt adott ki a rendőrség. Ebben arról írtak, hogy helyreállt a szabályozott napirend a központban. Hozzátették: a nyugalmat a rendőrség és a migránsok szószolói közötti tárgyalás teremtette meg, az őrizetesek közül az ebéd elfogyasztását megtagadó kisebb csoport a vacsorát is szétszórta az ebédlőben. Rendőri intézkedés, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A rendőrség továbbra is jelentős erőkkel biztosítja a befogadó intézményt és környékét, hogy megakadályozza az őrzött befogadó központ illetéktelen elhagyását, valamint fenntartsa a városban a közrendet, a közbiztonságot. Kiskunhalason nyugalom van – írták.

Januárban a befogadótáborban menekültek támadtak az intézkedő rendőrökre – akkor tizennégy külföldi került előzetesbe, akik ellen hivatalos személy elleni csoportos erőszak miatt indult eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.