Megvan, hogy hova tömnek 200 milliárdot Matolcsyék

Ingatlanozni fognak az alapítványok, mert az EKB nem nézi jó szemmel az állampapírozást.

MNO
2016. 06. 10. 8:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB-alapítványok 25 milliárdos ingatlanozásáról számolt be a Világgazdaságnak a 267,23 milliárdos összvagyont (az ingatlanok állítólag már 2 milliárdot hoztak) kezelő Pallas Athéné Domus Optima Zrt. vezérigazgatója. Fekete Zoltán elmondta, hogy négy objektumért – a budapesti Úri u. 21. szám alatti régi városházáért, a Kálmán Imre utcai egykori IPOSZ-székházért, a II. kerületi volt Kémiai Kutató Intézetért és a kecskeméti kórház Izsáki úti részlegéért – az alapítványoknak nem kellett fizetniük, mivel azt az MNB-től vagyonjuttatásként kapták.

A lap kiemeli, hogy a 12 ingatlan közül csak kettőhöz nem kell hozzányúlni, hét átalakítása fél-egy éven belül befejeződik, három viszont még érintetlen. Fekete szerint értékmentést végeznek, hiszen pusztulásra ítélt épületekből oktatási intézményeket teremtenek. Ugyanakkor sokak szerint (például a Bloomberg) a haverok és családtagok kifizetése folyik az alapítványokon keresztül, lásd a Matolcsy-könyv vagy a VS.hu-ba tolt félmilliárd ügyét.

Itt érdemes kiemelni, hogy az úgynevezett oktatási célú ingatlanok is gyakran a szórakoztató ipar irányába is eltolódnak, lásd a vári „borozót”.

– A 12-ből egyedül a Vörösmarty téren található, egykor a Luxus Áruháznak is helyet adó Kasselik-ház a kivétel, azt ugyanis hozamtermelő befektetésként vásárolták meg, azért, hogy az abban lévő területek bérbeadásából profitáljanak – írja a lap. Ugyanakkor kiderül, hogy a közeljövőben sok hasonlót láthatunk majd: „az alapítványok a jövőben egyre több ingatlant szeretnének megvenni a most még állampapírban szunnyadó, közel 200 milliárd forintjukból, miután ez utóbbi eszközök tartása az Európai Központi Bank (EKB) szerint sértheti a monetáris finanszírozás tilalmát”.

Az ingatlanos bizniszbe való beszállásra egyébként az alapítványok már létre is hozták a cégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.