Sokan elégedetlenek a béremelés miatt

„A hálapénzmentes és minőségi egészségügyhöz az egész ágazatnak elfogadható perspektívát kell nyújtani.”

Kuslits Szonja
2016. 06. 13. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakdolgozóknak felfoghatatlanul, megalázóan alacsony béremelést adtak, a rendszer működésében nélkülözhetetlen műszaki, szociális és adminisztratív feladatot ellátó kollégáinknak pedig újfent semmit – mondta a Magyar Nemzetnek Álmos Péter, az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport egyik szervezője. A szegedi klinika orvosa kifejtette: a hálapénzmentes és minőségi egészségügyhöz az egész ágazatnak elfogadható perspektívát kell nyújtani, ebben a megállapodásban ez nincs benne. – A béremelés csak egy része a biztonságos és minőségi betegellátáshoz vezető útnak. Remek, hogy ez elkezdődött – az orvosok esetében –, de nagyon hiányzik az átfogó program. Az elfogadható fizetés előfeltétel ugyan, de nem elégséges az orvosok itthon tartásához vagy hazahozatalához – mondta Álmos Péter. Hozzátette, a jelenlegi finanszírozásból az intézmények nem tudják biztosítani a minőségi munkát, ez közvetlenül érződik a betegellátáson. A jó szakember, legyen szó programozóról, focistáról vagy orvosról, olyan környezetbe vágyik, ahol kibontakoztathatja tehetségét, magas szinten űzheti hivatását – hangsúlyozta a szakember.

Mint ismeret, az idén szeptember elsejétől a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől pedig további bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakorvosjelöltek alapbére ebben az évben nem, csak jövő novemberben emelkedik 50 ezer forinttal. A szakdolgozóknál pedig szeptembertől vezetnek be új bértáblát. Nekik az idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbérük, jövőre 12 százalékos, 2018-ban és 2019-ben pedig 8-8 százalékos emelésre számíthatnak. Ahogy arról hírt adtunk: a védőnők kimaradtak a béremelésből, így akár hatvanezer forinttal is kevesebbet kereshetnek majd, mint a szakdolgozók.

Sándor Mária, a fekete ruhás nővérként ismertté vált ápoló is arra hívta fel a figyelmet a Klubrádióban a hét végén: megint a „legkisebbek” – sterilizálók, betegszállítók, mosodai munkások, műszakisok – jártak rosszul, mivel rájuk nem gondolt a kormányzat.

De nincs maradéktalanul megelégedve a szakdolgozói béremeléssel Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség elnöke sem, aki lapunknak úgy nyilatkozott: ennél jelentősebb fizetésemelésre volna szükség a területen, ugyanis ha tovább csökken a műtősnők és a nővérek száma, idővel nem tudnak majd gyógyítani az orvosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.