Az oroszok javítják a magyar helikoptereket

Novoszibirszkben újulnak meg a honvédség Mi-17-esei.

Zord Gábor László
2016. 07. 13. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által kinyilvánított politikai szándéknak megfelelően Oroszország, jobban mondva a Vertoleti Rosszii cég nyerte el a Magyar Honvédség négy, Mi-17-es közepes szállító helikopterének nagyjavítására kiírt tendert – derül ki a világ egyik vezető, forgószárnyasok gyártására szakosodott cégcsoportjának keddi közleményéből. A szerződést a napokban írta alá Tomka Barnabás, a Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatalának vezetője, és Vertoleti Rosszii terméktámogatási igazgatója, Igor Csecsikov. A cég honlapján közöltekből nem derül ki az üzlet ára, de a nagyjavítási munkák előzetes kalkulációja szerint gépenként sok százmilliós nagyságrendű, összességében néhány milliárd forintos munkáról van szó.

Az 1987-ben gyártott repülőeszközök javítása azoknak az apró lépéseknek az egyike, melyekkel a kabinet a 2013-ban beígért, nyugati gépek beszerzésére irányuló tendert helyettesíti. Először két finn Mi-8-ast kapott ajándékba a Finnországtól a haderő, aztán 2014-ben három használt, civil Mi-8-ast vettek Oroszországból, de a magyar Solar Kft. tulajdonából közel három milliárd forintért. Nemrégiben a Légi Mentők két, 2014 ősze óta használaton kívüli Ecureuil könnyű helikopterét kapta meg a hatvanéves történetének mélypontjára jutott magyar katonai helikopteres közösség utolsó, maradék szolnoki alakulata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.