Elveszik a munkát, de nem akarnak dolgozni

A magyarok nagy része elutasító a menekültekkel szemben.

RZ
2016. 07. 12. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz vizsgált európai uniós ország közül Magyarországon kérnek legkevésbé a menekültekből – derül ki a Pew Research Center felméréséből. Míg nálunk a megkérdezettek 76 százaléka mondja, hogy a menekültek beengedése növeli a terrorveszélyt, a migrációs hullám megfékezéséért szinte ugyanolyan erősen küzdő lengyeleknél ez az arány 71, a hollandoknál és a németeknél 61-61 százalék.

Még ennél is egyértelműbb a magyar válaszolók véleménye abból a szempontból, hogy milyen hatással vannak a menekültek a magyar gazdaságra: a megkérdezettek 82 százaléka mondja azt nálunk, hogy a betelepülők csak felesleges terhet jelentenek, elveszik a munkát és a szociális juttatásokat. A lengyeleknél (75 százalék), a görögöknél (72), az olaszoknál (65) és a franciáknál (53) gondolkodik még hasonlóan a megkérdezettek több mint fele.

Nálunk 43 százalék állította, hogy az országban tartózkodó menekültek inkább tehetők felelőssé a bűnözésért, mint más csoportok, ebben csak az olaszok és a svédek előznek meg minket 47 és 46 százalékkal.

Minden vizsgált országban több válaszoló állította, hogy a muszlimok inkább tartanak távolságot, mint hogy felvegyék a helyi értékeket, Magyarországon a helyi iszlámhívő közösség mindössze a megkérdezettek 16 százaléka szerint próbál beilleszkedni, 76 százalék pedig azt mondja, hogy távolságot tartanak.

Érdekesség, hogy a magyarok a felmérés szerint ideológiai állástól függetlenül elutasítók a menekültekkel szemben: a jobboldaliak 76, a baloldaliak 69, a centristák 75 százaléka mondana nemet rájuk.

A magyar megkérdezettek álltak ki egyébként legnagyobb mértékben amellett, hogy a születési hely különösen fontos a nemzeti identitás szempontjából (52 százalék), és amellett is, hogy a szokások és a tradíciók kifejezetten lényegesek a nemzeti önazonossággal kapcsolatban (68 százalék).

Magyarországon október 2-án tartanak népszavazást az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező menekültbetelepítési kvótáról. A magyar választópolgároknak az alábbi kérdésre kell majd választ adniuk: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.