Hoppon maradt bolti dolgozók

Idén már nem jutnak hozzá a plusz pihenőnaphoz és a vasárnapi bérpótlékhoz.

Markotay Csaba
2016. 07. 12. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkorábban januártól vezethetik be a kereskedelemben dolgozóknak a havi két vasárnapi pihenőnapot, és a vasárnapi bérpótlék ügyében is csak 2017-ben lehet új szabályozás. Legalábbis erről beszélt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (Vkf) legutóbbi ülésén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – számolt be lapunknak a tanácskozáson szintén részt vevő Sáling József. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hozzátette: a vasárnapi zárva tartási szabályok megváltoztatása miatt felvetődött kérdések a mostani Vkf-tanácskozáson nem is szerepeltek hivatalosan napirenden, így legközelebb ősszel kerülhetnek terítékre.

A vasárnapi pótlék és a plusz pihenőnap ügye azután került elő, hogy a kormány április 11-én váratlanul visszavonulót fújt a vasárnapi zárva tartás ügyében, és a parlament rekordgyorsasággal, egy nap alatt változtatott is a szabályozáson. A lépés nyilván összefüggött azzal, hogy a Kúria épp akkor adott zöld jelzést az erre vonatkozó MSZP-s népszavazási kezdeményezésnek. Csakhogy a boltzár eltörlésével párhuzamosan visszavágták a százszázalékos vasárnapi pótlékot (ez a korábbi szabályozás szerint arra az évi öt vasárnapra járt a kereskedelemben dolgozóknak, amikor az adott üzlet a rendelet ellenére is nyitva tarthatott). Ehelyett visszaírták a munka törvénykönyvébe (Mt.) az ötvenszázalékos pótlékról szóló részt. A százszázalékos pótlékért áprilisban még tüntettek is, de a kormány a jelek szerint nem akar határozottan fellépni ebben, és – a bérajánlási tárgyalásokhoz hasonlóan – inkább a munkaadók és a munkavállalók megegyezésére bízná a kérdést.

Ugyancsak az Mt. szabályozza azt, hogy egy hónapban egy vasárnapi pihenőnapot kell biztosítani a dolgozóknak. Ezt emelné kettőre több szervezet és párt is. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete már április közepén, az NGM előtt tartott demonstráción követelte a plusz egy vasárnapi pihenőnap kérdését, és ezt „karolta fel” később a KDNP is – mondta lapunknak a szakszervezeti vezető. A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter június végén egy lapinterjúban úgy fogalmazott: pártja továbbra sem tett le arról, hogy az embereknek ne kelljen kötelezően dolgozniuk vasárnap, csak most már nem a zárva tartás, hanem a pihenőnap oldaláról közelítik meg a kérdést. A törvényben biztosított havi egy helyett két szabad vasárnapot adnának a kereskedelmi dolgozóknak, ebben egyetértés mutatkozik – fogalmazott, hozzátéve: a szakszervezetekkel és a munkaadók képviseletével tárgyalnak a kérdésről.

Később azonban kiderült, hogy több nagy érdekvédelmi szervezetet egyszerűen kihagytak, így nem egyeztettek sem a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével, sem pedig az Országos Kereskedelmi Szövetséggel. Vámos György, utóbbi főtitkára lapunknak a vasárnapi pótlékról azt mondta, minél kisebb egy vállalkozás, annál nehezebben tudja előteremteni még az 50 százalékos pótlékot is. A munkaadói és munkavállalói szervezetek megegyezése tehát várhatóan nehéz lesz, a kormány pedig könnyen rájuk, illetve a megegyezés hiányára mutogathat.

Kérdés az is, mi lesz azzal a KDNP-s felvetéssel, miszerint vasárnap 8 óránál többet ne lehessen senkit dolgoztatni. Ez ugyanis még nehezebbé tenné az egyébként általuk (is) követelt plusz pihenőnap bevezetését, hiszen így nem lehet „elintézni” a vasárnapi munkát egy hosszabb műszakkal. Magyarországon a kereskedelemben nagyjából 500 ezer ember dolgozik. Ebből mintegy 80-100 ezren lehetnek azok, akiket érint a vasárnapi munkavégzés, vagyis mind a bérpótlék, mind pedig a plusz pihenőnap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.