Lázár János is tárgyalt a Herzog-örökségről

A tárca tudta nélkül, a miniszterelnök külön kérésére a kancelláriaminiszter is tárgyalt az örökösökkel.

Győr Ágnes
2016. 07. 15. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben hivatalosan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium feladata volt, hogy a nagyrészt a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének részét képező, per alatt lévő Herzog-vagyon ügyében képviselje a magyar államot a bírósági tárgyaláson, a tárca tudta nélkül, a miniszterelnök külön kérésére Lázár János kancelláriaminiszter is tárgyalásokat folytatott az örökösökkel. Ez a Miniszterelnökség vezetőjének tegnapi nyilatkozatából derült ki. Mint mondta, két éve kapott külön mandátumot Orbán Viktortól, hogy mérlegelje, szükséges-e peren kívül egyezkedni Herzog Mór Lipót örököseivel az 1944-ben a nácik által elrabolt, jelenleg magyar múzeumokban lévő műkincsek vitatott jogi helyzetének rendezéséről. Az informális megbeszélések nem vezettek eredményre.

Korábban Lázár azt közölte, hogy a kormány mérlegeli azt a lehetőséget, miszerint az Egyesült Államokban zajló per tárgyát képező képek tulajdonjogát nem elismerve, valamiféle megváltást fizet az örökösöknek, hogy így a képek végül jogtiszta helyzetben Magyarországon maradhassanak. A fejlesztési tárca részéről azonban akkor olyan tájékoztatás jelent meg: nem tudnak arról, hogy lett volna bármilyen bíróságon kívüli egyeztetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.