Nem kell kikockázni az eljárás alá vont politikust

Hiába indított személyiségi jogi pert Hunvald György, nem született számára kedvező ítélet.

MNO
2016. 07. 14. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbukta azt a személyiségi jogi pert Hunvald György, amelyet a HVG ellen indított, mert a lap nem takarta ki őt az előzetes letartóztatásakor készült felvételen – számolt be róla a NOL. Az ügyben a Kúria döntött, felülbírálva az első- és másodfokú bíróságok egybehangzó döntéseit. Kimondta így: közéleti szereplőkről a hozzájárulásuk nélkül is készíthető fénykép a közszerepléseikkel kapcsolatban velük szemben indított büntetőeljárás során. Ezeket a fotókat aztán külön engedélykérés nélkül közölni is lehet.

Az MSZP-s politikus, akit nemrég a szocialista párt erzsébetvárosi elnökévé neveztek ki, azért perelt, mert 2011. április 19-én egy olyan fotót közölt róla a HVG, amelyen az arca nem volt kitakarva. A kép az egykori VII. kerületi polgármesterről az előzetes letartóztatásakor készült, és megbilincselve, vezetőszáron kísérve látható rajta. A politikus szerint a kép őt rajtakapott bűnözőként ábrázolta, és megnehezítette a későbbiekben az életét. Hunvald ezért 350 ezres nem vagyoni kártérítést, és a további jogsértéstől való eltiltást követelt.

Az első- és másodfokú bíróság Hunvaldnak adott igazat, mondván, nem önként és nem közszereplőként volt jelen a bíróságon. A jogerős ítélet 200 ezer forintos kártérítésről szólt. A Kúria ugyanakkor árnyalta az előbbiben hivatkozott bírói gyakorlatot, és rámutatott: sem az eljárás tárgyától, sem attól nem lehet eltekinteni, hogy az Hunvald polgármesteri tevékenységével kapcsolatban indult. Továbbá az esemény jelentős közérdeklődésre tartott számot, így a sajtó köteles volt beszámolni róla. A Kúria szerint csak akkor lenne szó képmással való visszaélésről, ha a kép a tudósítás tartalmától függetlenül megalázó helyzetben mutatná Hunvaldot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.