Nem mindenki örül a visszatért aranysakáloknak

Kezdenek elszaporodni, milliárdos károkat okoznak.

MTI
2016. 07. 13. 5:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara vadvédelmi és vadgazdálkodási bizottságának elnöke a lapnak arról beszélt: az 1990-es években még nem ejtettek el a ragadozóból példányt Magyarországon, 2003-ban nyolcvan, tíz évvel később viszont már 1813 példányt lőttek ki, ennek bő harmadát Somogy megyében, de Baranyában, Tolnában és Bács-Kiskunban is igencsak elszaporodtak.

Közlése szerint a falkában vadászó aranysakál elsősorban a nagyvadak szaporulatát prédálja, dám- és gímszarvasborjút, őzgidát, vadmalacot is elragad, de az is előfordult már, hogy vemhes szarvastehenet támadott meg. Az állatnak ráadásul nincs természetes ellensége, ahol megjelenik, ott visszaszorul a rókaállomány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.