Nem volt szükség az élőláncra

A józsefvárosi önkormányzat szerint már jelezték, hogy elmarad a kilakoltatás.

Győr Ágnes
2016. 07. 14. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danó Andrásné Gizella holmiját összecsomagolva várta a huszonhárom négyzetméteres, villany nélküli ingatlanban, hogy felbukkannak-e a végrehajtók, az önkormányzat ugyanakkor azt állítja, már jóval korábban tájékoztatta az asszonyt arról, hogy „végleges intézményi elhelyezéséig” a lakásban maradhat.

Az asszony 2011-ben költözött a Szerdahelyi utcába, és elmondása szerint az ingatlan valódi bérlője csúnyán rászedte. Azt mondta neki, hogy mintegy négymillió forintért cserébe, egy lakáscserén keresztül elintézi, hogy az önkormányzati lakásnak ő legyen a hivatalos, bejegyzett bérlője. Danó Andrásné az összeget – elmondása szerint – át is adta a korábbi bérlőnek. Egy év múlva azonban, amikor az asszony bement az önkormányzathoz, megtudta, hogy a szóban forgó ingatlan tekintetében nem rendelkezik semmilyen jogosultsággal. A felhalmozódott több százezres tartozás törlesztésére – állítása szerint – azóta egyébként részlefizetési megállapodást kötött a kerülettel.

– Ilyen részletfizetési megállapodás nem jött létre, de egyébként sem a fennálló tartozás az elsődleges probléma ebben az ügyben, hanem az engedély nélküli lakáscsere és befogadás – ezt már a Józsefvárosi Önkormányzat sajtóirodája válaszolta megkeresésünkre. Mint írták, a lakás bérlője korábban Varga Attiláné volt, akinek a lakásbérleti jogviszonyát 2013 februárjában felmondták. A kezdeményezett peres eljárás eredményeként, Varga Attiláné (I. rendű) és Danó Andrásné (II. rendű) alperesek ellen 2014 márciusában jogerős bírósági végzés született. A bíróság a lakás kiürítésére, valamint a felhalmozott tartozás, a kiürítéséig a havi használati díj, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte őket. Az ítélet végrehajtása mindkettejük ellen jelenleg is folyamatban van. Hozzátették azt is, hogy az önkormányzatnak nincs kapcsolata Varga Attilánéval, a fennmaradó hátralék összege pedig több mint 270 ezer forint. A cukorbeteg Danó Andrásné havi nyugdíja elmondása szerint 26 ezer forint, melynek jelenleg felét fordítja törlesztésre és rezsire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.