Óriási torlódás a tranzitzónáknál

Mintegy 900 menedékkérő torlódott fel a magyar–szerb határnál.

Győr Ágnes
2016. 07. 14. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan Szerbiának az az új szabály, amely alapján a magyar hatóságok a határtól számított 8 kilométeres sávon belül elfogott migránsokat visszaviszik a kerítés szerbiai oldalára. Ezt közölte lapunkkal Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár. „Nem fogjuk engedni, hogy bárki is ellenőrizetlenül lépjen be vagy távozzon az országunk területéről. A magyar eljárások nemzetközi jogszabályokba ütköznek” – fogalmazott.

Mint kifejtette, az új magyar törvény nyomán napról napra egyre több migráns gyülekezik a tranzitzónáknál szerb oldalon. Jelenleg Horgosnál (ez lényegében a röszkei tranzitzóna szerbiai oldala) 660 ember várakozik, míg Kelebiánál (a tompai zóna túloldalán) ez a szám 230. Nenad Ivanisevic úgy fogalmazott: „Megadunk nekik minden ellátást, de Szerbia nem tudja egyedül megoldani a problémát. Szükség van együttműködésre és koordinációra a szomszédos országok részéről, ha meg akarjuk akadályozni a helyzet irányíthatatlanná válását.” Azt ugyanakkor elismerte, hogy a szerb kormány eddig hivatalosan nem jelezte aggodalmait magyar kollégáinak.

Közben a röszkei határátkelőhöz hívta össze hétfőre a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését a testület fideszes elnöke. Kósa Lajos közölte: a kihelyezett tanácskozáson a magyar– szerb határ szerb oldalán kialakult helyzetről akarnak tájékozódni, arról, hogy „Magyarországnak vannak-e feladatai pluszban, a schengeni övezet megvédésén túl, a migrációval kapcsolatban”. Kósa Lajos azt mondta, Magyarország – szinte egyedüliként – betartja a migránsokkal kapcsolatos összes nemzetközi jogszabályt, a schengeni és a dublini egyezményből fakadó feladatokat egyaránt.

A fideszes frakcióvezető egyúttal visszautasította azokat az állításokat, amelyek a magyar hatóságok túlkapásairól szólnak. Tegnap a Magyar Helsinki Bizottság – a Human Rights Watch friss jelentésére hivatkozva – arról írt, hogy „aljas dolgok történnek a magyar határon”, és a magyar oldalon egyenruhások „rendszeresen és módszeresen bántalmazzák” a menedékkérőket. Emlékeztettek, hogy a szervezet már egy hónapja a rendőrséghez fordult, de félresöpörték aggodalmaikat, az atrocitások pedig állításuk szerint továbbra sem szűntek meg. Tegnap a Belügyminisztérium is visszautasította az egyébként konkrét eseteket is felsoroló jelentésben foglaltakat.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tegnap az állami tévében arról beszélt, hogy napról napra kevesebb a déli határ mentén az erőszakos, tiltott határátlépési kísérlet. Utalt rá, hogy Szerbiába jelentős számban érkeznek folyamatosan migránsok Bulgária és Macedónia felől, de az elmúlt napokban már többször előfordult, hogy a magyar határról többen mentek vissza Belgrád felé, mint ahányan abból az irányból érkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.