Rendkívüli ülésen tárgyalhatják a Liget-törvényt

A Városliget-törvény hatályon kívül helyezését kívánja elérni a PM. Ám a Fidesz nem megy el.

MTI
2016. 07. 15. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A PM közleményében azt írja: „a Fidesz esztelen pusztítása a Városligetben azért vált lehetségessé, mert 2013-ban a parlamenti többség elfogadta a Liget-törvényt, amely lehetővé teszi, hogy korlátlanul lepusztítsanak zöld területeket és betonépületeket húzzanak fel a helyükön”. A párt szerint a jogszabály ellentétes a jogalkotási és az önkormányzati törvényekkel, mert nem illeszkedik a magyar jogrendbe, illetve kicsavarta a főváros kezéből a döntés jogát.

A PM kezdeményezni fogja a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosítását is, hogy a zöldberuházások kikerüljenek a kiemelt beruházások köréből – tették hozzá a kommünikében.

Közleményükben felidézik: Szabó Tímea kezdeményezését a „ligeti csata” után tette, ahol Karácsony Gergely társelnök, Zugló polgármestere szerint a civilek nemcsak a fákat és a főváros levegőjét, hanem a jogállamot, a demokráciát és az adófizetők pénzét is védték.

Az MTI közlése szerint hiába hívta össze az Országgyűlés elnöke ellenzéki képviselők kezdeményezésére a rendkívüli ülést jövő szerdára, ugyanis a Ház várhatóan határozatképtelen lesz, így nem kerül majd napirendre a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat.

A parlament házbizottságának erről döntő pénteki üléséről Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője számolt be a testület ülését követően tartott sajtótájékoztatóján – írja a távirati iroda.

A kormánypárti politikus közölte, a Fidesz nem kíván részt venni „ebben az ellenzéki cirkuszban”, képviselőcsoportjukból ezért csupán egyetlen képviselő lesz jelen az ülésteremben, mivel úgy gondolják, semmilyen olyan új körülmény nem merült fel, amely indokolná a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló törvény visszavonását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.