Rendőri erőszak: az ENSZ vizsgálatot kér Magyarországtól

Paprikaspray használatáról és ütlegelésről szóltak a jelentések.

MTI
2016. 07. 15. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentések a főbiztosság genfi szóvivője ismertetése szerint arról szóltak, hogy a kivezényelt erők megvertek menedékkérőket és rendőrkutyákat uszítottak rájuk. William Spindler kitért arra a múlt hónapban elfogadott törvényre is, amely lehetővé teszi a határtól nyolc kilométeres távolságon belül elfogott illegális bevándorlók kitoloncolását a kerítés másik oldalára.

„Ezek a korlátozások ellentétben állnak az Európai Unió jogrendszerével és a nemzetközi joggal, és a visszaélésekről szóló jelentéseket ki kell vizsgálni” – mondta szóvivő egy sajtótájékoztatón.

„A jelentésekben szerepel kutyaharapás, paprikaspray használata és ütlegelés. A főbiztosság arra kérte a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki ezeket a jelentéseket” – mondta az általa „következetesnek” minősített beszámolókról. Spindler szerint a 8 kilométeres sávból 664 ember toloncoltak ki a kerítés túloldalára.

Mint mondta, a határ szerb oldalán több mint 1400 ember torlódott fel, főleg nők és gyerekek. A magyar kormány szerinte 10 ezer rendőrrel és katonával erősítette meg a határ védelmét, amelyhez drónokat és helikoptereket is bevet megfigyelés céljából.

„Ezekből a sorozatos intézkedésekből kiindulva úgy véljük, hogy Magyarországon romlik (gyengül) a menekültek és menedékkérők védelme” – mondta a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.