Rómaifürdőn az árokvédők győztek

A ligetvédőkhöz hasonlóan harcoltak az árokbetemetés ellen a lakók, a kerület végül meghátrált.

2016. 07. 13. 12:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit csinálnak itt? – tette fel a kérdést tegnap reggel a III. kerületi Rómaifürdőn élő Hossó Andrea a Sóvári utca és a Monostori utca sarkára munkagépekkel és díszköveket szállító teherautókkal érkezőknek. A városrész önkormányzatának megbízásából kivezényelt munkások válasza meglehetősen kurtán hangzott: ők a közterületet jöttek „karbantartani”. Csakhogy a lakó már sejtette, hogy a karbantartás, amit szomszédaival hetek óta kértek a beomlott vizesárkok helyreállítására, valójában parkolóépítés lesz. Erről június közepén szereztek tudomást az árkot betemető dolgozóktól, s az is világossá vált, hogy a parkoló a szemközti Allegretto étterem és pizzéria vendégeinek kell. Az itt élők ablakai alatt. – Ezt nem hagyhatjuk annyiban, ez jogaink lábbal tiprása – fakadt ki Hossó Andrea, aki „mozgósította” közelben élő édesanyját és a szomszédot, Lajer Lászlónét, akinek az ablaka előtt akarták kialakítani a parkolót. Az asszonyok székeket hoztak, leültek a földdel betemetett árok helyére, s közölték: addig nem mozdulnak, amíg el nem vonulnak a munkások, akik egyeztetés és értesítés nélkül jöttek. Ők hívtak rendőröket az asszonyokra.

Négy egyenruhás vizsgálta a helyzetet, majd két önkormányzati ember is megérkezett, s csak akkor nyugodtak le a kedélyek, amikor távoztak a parkolóépítők.

Óbuda-Békásmegyer vezetése a „Közösséget építünk” jelszóval nyeri a választásokat ciklusok óta. Mostani lépésüket inkább tekinthették rombolónak a rómaifürdőiek, akik már hetek óta jelezték a gondokat. – Még a kilencvenes években építettek ide vendéglőt, fodrászatot és orvosi rendelőt. Az éjjelig nyitva tartó pizzéria vendégei hajnalig hangoskodnak, szemetelnek, autóikkal árkaink szélére, kapuink elé állnak. Emiatt omlott be az árok is.

– Több levelet küldtem Bús Balázs (Fidesz–KDNP) polgármesternek, a kerületi jegyzőnek és az illetékes főosztályvezetőnek. Kérvényünkben, amelyet kilenc lakó írt alá, valóban kértük, hogy temessék be az árkot, rendezzék a zöldterületet, de tiltsák meg a parkolást a családi házas oldalon – mondta Hossó Andrea, akinek felvetéseire az illetékesek a fülük botját sem mozgatták. Az említett főosztályvezető két hete „az ott lakók egymásnak ellentmondó, eltérő igényei miatt ellehetetlenülő karbantartási munkálat” felfüggesztéséről adott hírt. Ez a tegnapi árokcsatáig tartott, amelyről az említett pizzéria egyik tulajdonosa, Sasvári Viktor megjegyezte: nem ő kérte az építkezést, de „mindenhol parkoló épül, ez a jövő”.

– Érzékelve a lakók ellenállását, utasítottam az illetékeseket: mégsem lesz parkoló, s a jövő héten az önkormányzat eredeti állapotban, de megerősítve visszaépíti a vizesárkot – közölte végül lapunk kérdésére Puskás Péter fideszes alpolgármester. A döntésben feltehetően az is szerepet játszott, hogy a Magyar Nemzet megjelent a helyszínen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.