Változik a KRESZ és a sebességhatárok

A rossz utakon egyszerűen kevesebbre veszik a 90-es maximumot.

MNO
2016. 07. 14. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kapkodja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a vadonatúj KRESZ megírását, pedig hosszú évek óta egyetértés van az új szabályozás szükségességéről – kezdi írását a Vezess.hu. A szakportálnak azt a választ adta a tárca, hogy még egy-másfél évet kell várni a változásra, ami valószínűleg 2018. január elsejére tolódik majd.

Ősrégi kritika a hatályos szabályozással szemben, hogy több helyen indokolatlanul nyakatekert mondatokat használ, összességében feleslegesen hosszú és túlszabályozott – írják. Mindhármon változtatni szeretne a fejlesztési tárca. Régi igényt kielégítve „csak a közúti közlekedés biztonságát a járművezetői magatartás tekintetében közvetlenül érintő rendelkezéseknek érdemes a KRESZ-ben maradniuk”. Ennek majd az újonnan vizsgázók örülhetnek, hiszen felesleges dolgokat nem kell majd bebiflázniuk.

Jelenleg 5-10-20-30-40-50-60-70-80-90-100-110-130 km/órás táblákat láthatunk az út szélén, ebből valószínűleg többet is szanálnak. A portál korábbi információi szerint maguk a sebességhatárok is változni fognak. Az egyik legszembetűnőbb terv, hogy a rossz minőségű utakon a 90-es táblát valószínűleg kisebbre cserélik – az egyik kommentelő szerint ehelyett inkább az utat kéne megcsinálni.

Ugyanakkor a teherautósok örülhetnek, hiszen valószínűleg az autópályákon 90-nel hajthatnak majd a mostani 80 helyett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.