A német autókat szeretik a tárcáknál

Két év alatt négy különböző autót használt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Markotay Csaba
2016. 08. 26. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év alatt négy különböző autót használt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki egyébként tárcavezetőként havi bruttó 1,1 millió forintot keres. Ez derül ki azokból az adatokból, amelyeket a kormánytagok és államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján a kormányzati honlapon tettek közzé. Szijjártó Péter miniszterként 2014 őszén előbb egy Mercedest kapott személyes használatra, majd két hónapon át egy VW Multivan kisbuszt használt. Ezután egy Skoda Superb következett, tavaly májustól azonban ismét az említett VW típust használta, viszont abból már egy későbbi évjáratot.

Szijjártó Péternek még a külügyi tárca államtitkáraként személyes használatra egy Audi A6-os jutott, előtte pedig, 2014 májusáig a Miniszterelnökség államtitkáraként Skoda Superbbel járt. A listán nemcsak az autóhasználat, hanem többféle pénzbeli juttatás is feltűnik. Például a kafetériakeret 2012-ben 116 ezer, 2013-ban pedig 200 ezer forint volt, ám 2014-re ez 85 ezerre csökkent. Amikor a Miniszterelnökségről a külügyi tárcához került, csaknem 300 ezer forintnyi egyéb juttatást kapott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárai közül Íjgyártó István Skoda Superbet használ, Magyar Levente ugyanakkor Mercedes E350-es autóval jár (vélhetően ez azonos azzal, amit korábban Szijjártó Péter vett igénybe). Szabó László miniszterhelyettes ugyancsak kedveli a kisbusz kategóriát, hiszen előbb egy Mercedes Vianóval közlekedett, majd egy Audi A6-ossal, végül 2014 végén egy Mercedes ML350-es mellett kötött ki. Mikola István államtitkárnak sokáig egy Mercedes E280-as jutott, de tavaly szeptember óta Audi A6-ost használhat.

Ugyancsak közölte vezetőinek juttatásait tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium. Varga Mihály miniszternél a szintén 1,1 milliós fizetés mellé az elmúlt és az idei évre 200 ezer forint kafetériát tüntettek fel. Több mint két éve Skoda Superbet használ, az előző ciklusban, 2012-ben még tárca nélküli miniszterként egy Audi A6-ost is igénybe vett egy rövid ideig.

A nemzetgazdasági tárca államtitkárai kivétel nélkül különböző évjáratú Skoda Superbekkel járnak. Tállai Andrásra is igaz ez, bár neki korábban, még belügyi államtitkárként Audi A6-osa is volt, és neki egy 97 négyzetméteres hivatali lakást is biztosítanak. Cseresnyés Péternél pedig egy 50 négyzetméteres hivatali lakás tűnik fel a kormányzati honlapra tegnap kitett lista alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.