Boltzár: zavaros elképzelések

Egyre nehezebb kiigazodni azon, mit is tervezne a kormány a vasárnapi boltzár eltörlése után.

Katona Mariann
2016. 08. 16. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebb kiigazodni azon, vajon mit is tervezne a kormány, illetve a Fidesz a vasárnapi boltzár eltörlése után. A kormánypárti Magyar Időkben tegnap Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője úgy fogalmazott: „A vasárnapi boltzárat eltöröltük, és ez így is marad, aki mást állít, az hazudik.” A baloldali pártok szerint ugyanakkor ezzel a mondatával éppen „közvetlen főnökét”, a frakciót vezető Kósa Lajost hazugozta le. Hiszen Kósa Lajos nemrég még arról beszélt, hogy ősszel hozzányúlnak az érintett jogszabályokhoz. Még azt az elképzelést is felvázolta, hogy a boltok nyitva tartását ugyan nem tiltanák meg, de azt megszabnák, évente hány vasárnapon lehet a munkavállalókat dolgoztatni; ez a szám akár évi mindössze 6 vasárnap is lehet.

Halász János egyébként azt is igyekezett cáfolni, hogy fontolgatnák a vasárnap csak meghatározott ideig – például déli 12 óráig – engedélyezett nyitva tartást a nagyobb üzleteknek, mint ahogy arról a Népszabadság beszámolt. Pedig az elképzelés igenis létezik. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Magyar Nemzetnek tegnap azt mondta, már hónapok óta kering a szakmai körökben ez a lehetőség, bár azt nem tudta, hogy kormányzati szinten meddig jutott. Hivatalos egyeztetés ugyanis egyelőre nem volt a kormánnyal, bár – ahogy a főtitkár fogalmazott – háttérbeszélgetések, informális beszélgetések zajlanak.

Közben a KDNP is előállt saját ötletével. Azt szeretnék, hogy minden kereskedelemben dolgozónak ne csak egy, hanem két szabad vasárnapja legyen havonta, emellett azt is javasolnák, vasárnap senkit ne lehessen nyolc óránál többet dolgoztatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.