Épp a Gulag áldozatai miatt visszás Bayer kitüntetése

Ezt mondta a publicistát állítólag jelölő szervezet elnöke, aki nem tudott a jelölésről, és ellenzi azt.

MNO
2016. 08. 24. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadságtól értesült Stark Tamás történész, hogy az általa vezetett alapítvány javasolta állami díjra Bayert. Mint kiderült, Pintér Jolán, A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese terjesztette elő Bayert a publicista ismeretterjesztő tevékenységéért.

A döntéssel a történész nem ért egyet: két dolog miatt sem méltó Bayer állami díjra – mondta Stark a napilapnak adott interjújában. Elsősorban rasszista jellegű írásai miatt, másrészt a sztálinizmus bűneivel szembe nem néző, azokat bagatellizáló orosz vezetéssel való szimpatizálása miatt – éppen a Gulág áldozatainak emlékére való tekintettel – tette hozzá.

Pintér Jolán Bayert a Gulággal kapcsolatos kutatásai és írásai alapján tartotta méltónak az elismerésre, Stark erre úgy reagált: nem vitatja, hogy Bayernek ilyen irányú tevékenysége is van, de ő azt nem ismeri, holott ez a szakterülete.

Elég sok újságíró foglalkozik egyébként a Gulaggal Bayeren kívül is – ezt már a HVG-nek nyilatkozta Stark. A lap hozzátette: a Népszabadság cikkéig azt sem lehetett tudni, hogy pontosan melyik gulagos szervezet jelölte Bayert, mert a Miniszterelnökség nem hozta nyilvánosságra. Ők is elérték Starkot, aki elmondta, 31-én hazajön Magyarországra, és összehív egy kuratóriumi ülést, hogy megbeszéljék, mi is a teendő az ügyben. Ráadásul nemhogy ő, de más kuratóriumi tagok sem tudtak Pintér magánakciójáról – ők egyébként sincsenek napi kapcsolatban a hetilap szerint, így könnyű volt a fejük fölött elintézni a jelölést. Stark a HVG-nek is elmondta, mélységesen ellenzi Bayer kitüntetését, akinek szellemisége nem fér össze az alapítványéval, putyinizmusa és rasszista megnyilatkozásai miatt és azért sem, mert a publicista „gyűlöletkampányt folytat a menekültek ellen”. A lap megkereste a jelölőt, Pintér Jolánt is, de nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Mint ismeretes, Bayer Zsolt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a minap Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől (a hivatalos indoklást itt olvashatja). A Magyar Hírlap publicistájának kitüntetése miatt sok állami díjazott döntött úgy, hogy visszaküldi az államfőnek a korábban kapott elismerést. Bayer Zsolt azonban közölte: nem adja vissza a kitüntetést, és nem érti azokat, akik így tesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.