Fontos dátum lesz az MSZP életében szeptember 1.

Várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a kvótareferendummal kapcsolatos kampányát az MSZP.

MTI
2016. 08. 08. 18:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országjáró körútjának nyírségi állomásán Molnár Gyula elmondta, a szocialisták továbbra is arra buzdítják a választókat és a híveiket, hogy ne vegyenek részt a voksoláson.

„Szándékosan nem használjuk a bojkott szót; a népszavazás intézményét elfogadjuk, tudomásul vesszük, hogy ez a demokrácia egyik fontos eszköze” – erősítette meg álláspontjukat az MSZP elnöke. Hozzátette, részt akarnak venni a voksolás ellenőrzésében, így a szavazatszámláló és a választási bizottságok munkájában is.

Molnár Gyula szerint amikor Orbán Viktor és a Fidesz a kvótáról, a menekültekről és Európa jövőjéről beszél, akkor valójában Magyarország unióból való kiléptetését készítik elő. „Az októberi népszavazás az MSZP szempontjából arról szól, hogy miközben nemet mond mindarra, amit a miniszterelnök próbál előállítani politikai és taktikai szempontból, igent mond Európára”– fogalmazott a szocialista politikus.

Emlékeztetett: 2004-ben az MSZP „vitte be” Magyarországot az Európai Unióba, 2016-ban pedig „ez a párt lesz az, amelyik megvédi Magyarországot és az ország uniós tagságát”. Nincs más lehetőségük azoknak, akik ezzel a gondolattal egyetértenek, mint az, hogy nem vesznek részt a népszavazáson, ezzel ez a voksolás eredménytelen és érvénytelen lesz – mondta.

„A csalfa módon összeállított” és „megalapozatlan” népszavazási kérdés esetében a nem válasz „lehetetlen irányba terelné a dolgokat”, az igen pedig legitimálná magát a népszavazást – fogalmazott Molnár Gyula. Szerinte a népszavazást támogatóknak át kellene gondolniuk, hogy mi változik meg október 3-ától, mennyivel lesz védettebb Magyarország akkor, ha ezt az „erődemonstrációt” megteszi az ország.

„Az a miniszterelnök, aki kész és képes 180 fokos fordulatokat tenni mind ideológiai, mind tartalmi kérdésékben, mire fogja a jó szándékú szavazatát használni a magyar embereknek?” – tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Molnár Gyula szerint az erre adható válasz a szavazástól való távolmaradás lehet, az október 2-ig tartó kampányában ezt az álláspontot fogja képviselni.

Veres János, az MSZP megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, az ország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szempontjából eddig is fontos volt és fontos is marad az ország uniós tagsága. Az EU által biztosított támogatások, az ide érkező befektetések nélkül ez a tőkeszegény megye önerőből nem tudna felzárkózni – fűzte hozzá a szocialista politikus.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.