Gyermekhalál: információhiány a gyámügynél

Nem állt az elsőfokú gyámhatóság rendelkezésére valamennyi szükséges információ.

Hutter Marianna
2016. 08. 08. 9:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állt az elsőfokú gyámhatóság rendelkezésére valamennyi szükséges információ – ezt állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vizsgálata a júniusban történt recski gyermekhalál kapcsán. A tárca a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylésére közölte, különösen azok az információk hiányoztak, amelyek a szülői együttműködés védőnő által észlelt hiányára vonatkoztak, illetve a védőnő kételyeire a szülők gyermeknevelésre való alkalmasságát illetően. Az Emmi egyébként már kezdeményezte az érintett hatóságok dolgozóinak munkajogi felelősségre vonását, továbbá a Heves Megyei Kormányhivataltól bekért dokumentumok alapján egy független, központi vizsgálat lefolytatásáról is döntöttek.

Emlékezetes: a két hónapos csecsemő június elején halt meg Recsken. A szülők ellen a rendőrség halált okozó testi sértés gyanúja miatt büntetőeljárást indított. A tragédia annak fényében még súlyosabb, hogy az apa ellen már folyamatban van egy nyomozás, a 21 éves férfi hibájából ugyanis az elhunyt gyermek idősebb testvére tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérülést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.