Katasztrofálisan el vannak adósodva a hazai kórházak

Havonta 3-4 milliárd forinttal növekszik az intézmények adóssága.

MTI
2016. 08. 15. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap azt írta, az állam által fenntartott intézmények tartozásállományának június végi listája azt mutatja, hogy a bírósági, rendvédelmi, oktatási és szociális terület kifizetetlen számlái a teljes adósságállománynak mindössze 23,9 százalékát teszik ki, a többit ismét az egészségügy halmozta fel. Ez a terület a 68,2 milliárdos teljes adósságállományból 51,8 milliárdos beszállítói tartozást gyűjtött össze – írta a lap.

A Népszava írása szerint a klinikákat is működtető nagy egyetemek közül egyedül a debreceni tartozásai csökkentek, Szegeden csak minimálisan, Pécsen és a Semmelweis Egyetemen azonban százmilliókkal nőtt a tartozás májusról júniusra. Az Országos Onkológiai Intézet adósságai közelítenek az egymilliárd forinthoz, a milliárdos határt már átlépte az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a váci Jávorszky Ödön Kórház és a tatabányai Szent Borbála Kórház. Ezek az intézmények júniusban is növelték adósságállományukat. A milliárdos tartozásból valamennyit sikerült ledolgozni a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban.

Ezeknél az intézményeknél is rosszabb a helyzet a Honvédkórházban és a Békés Megyei Központi Kórházban, ahol hosszabb ideje meghaladja a 3 milliárdot a tartozás, illetve a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ költségvetésében, ahol az adósság már csak 42 millióra van a 3 milliárd forinttól – olvasható a lapban.

Mint írták, mindössze három olyan intézmény volt június végén a magyar egészségügyben, ahol sikerült nullára faragni a tartozásokat: ezt az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a budapesti Szent Margit Kórház tudta megcsinálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.