Kiállt Erdogan mellett Vona Gábor

A Jobbik vezetője az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozott.

LD
2016. 08. 06. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Problémás lehet a Nyugat számára egy erős Törökország, melyet Recep Tayyip Erdogan vezet – jelentette ki Vona Gábor a török Anadolu hírügynökségnek, amit a Daily Sabah szemlézett. A Jobbik elnöke szerint Törökországnak stabil, erős kormánya van, Erdogan pedig szintén erős vezető, ami a Nyugatnak nem tetszik. Vona kifejtette azt is: a közép-európai országok megtapasztalták, hogyan használja ki a Nyugat más országok gyengeségét, hogy ezzel védje a saját érdekeit. A pártvezető egyben dicsérte a török népet a puccskísérlet leveréséért. Ismert: a hadsereg egy része megpróbálta átvenni a hatalmat, a puccskísérlet során több mint 230-an életüket vesztették és legalább 2200-an megsebesültek.

Vona Gábor ráadásul azt is hozzátette a cikk szerint: figyelemmel fogja kísérni a „gülenista terrorszervezethez” kötődő intézmények bezáratását. Megírtuk: egy magyarországi, török kötődésű iskola és óvoda, de még egy egyesület is veszélybe kerülhet a török kormány kérése nyomán. A Külügyminisztérium lapunk megkeresésére közölte, kész vizsgálódni az intézményekkel kapcsolatban. A veszélybe került Orchidea Iskola angyalföldi tagintézményének igazgató-helyettese, Orosz Balázs lapunknak elmondta: hatalmas félreértésről van szó, „attól, hogy vannak törökök az alapítók közt, és hogy elenyésző számban járnak török gyerekek az intézménybe, ez még egy magyar iskola, amire a magyar Nemzeti alaptanterv vonatkozik, és a magyar köznevelési törvény szerint működik.”

A Jobbik vezetője közölte azt is: a Magyar-Török Baráti Tagozat vezetőjeként fogja a jövőben megtenni a szerinte szükséges lépéseket.

A héten írtunk arról: számos újságírót tartóztattak le Törökországban, illetve középiskolai tanárok oktatási engedélyét vonták vissza. A vád szerint „gülenistaként” részt vettek a puccskísérlet előkészítésében, ugyanakkor a szakértő szerint ilyen nagy arányban biztos nem működhettek közre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.