Kiemelt rendőri figyelem az egyházi intézményeknek

A franciaországi pap meggyilkolása után a hatóságok bekérték az istentiszteletek időpontját is.

Velkei Tamás
2016. 08. 08. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engem nemrég hívtak a területi rendőrkapitányságtól, hogy számítsunk a rendőrség megjelenésére. Ha pedig észlelünk valamit, szóljunk. Kiemelték azt is, hogy nem kaptunk fenyegetést, de nem lehet tudni – közölte érdeklődésünkre egy névtelenséget kérő dunántúli evangélikus lelkész. Egy magas rangú egyházi vezető ehhez hozzáfűzte: lelkipásztorát felhívta a rendőrség, és arról tájékoztatták, országosan kiadták, hogy a felekezeteket és istentiszteleti alkalmaikat a lehetőségekhez mérten meg kell védeni, tekintettel a franciaországi pap meggyilkolására. – Bekérték az istentiszteleti időpontokat és jelezték, ha rendőrök jelennek meg, az az elővigyázatosság miatt lesz – fűzte hozzá az egyházi vezető.

A katolikus, evangélikus és görög katolikus egyház hivatalosan nem kapott belügyi értesítést intézményeik fokozott védelméről, a reformátusok nem reagáltak érdeklődésünkre. – Valóban, a rendőrség meg kívánja erősíteni a magyarországi templomok és egyházi intézmények védelmét – tudatta lapunkkal Gönci Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) biztonsági szolgálatának igazgatója. Kifejtette: a rendőrség a saját protokollja szerint jár el, amihez a Mazsihisz is hozzájárul saját biztonsági szolgálatának munkájával. Rámutatott: a megváltozott nemzetközi biztonsági helyzet nemcsak a hatóságokat, de minden, biztonsággal foglalkozó szervezetet arra kényszerít, hogy változtasson eddigi munkáján, igazodva az új elvárásokhoz. További, részletekbe menő kérdéseinkre nem kívánt reagálni, mint fogalmazott, azok „érzékeny információs jellege miatt”.

A hétvégén az Index is beszámolt arról, hogy a napokban a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség istentiszteletének kezdetén érkezett a templomkertbe egy szolgálatban lévő rendőr. Az esetet Iványi Gábor, az egyház vezetője jelezte a belügyi tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének, arra is választ várva, van-e tudomásuk a vallási csoportokat fenyegető konkrét terrorakcióról. Iványinak ugyanis az istentiszteletre érkező rendőr csak annyit mondott, felsőbb utasításra jelent meg, „biztonsági megfontolásokból”. Ez egybecseng a lapunk által szerzett információkkal.

Érdeklődésünkre a Belügyminisztérium közölte: a közelmúltban külföldön elkövetett bűncselekményekre figyelemmel, az állampolgárok biztonságérzetnek fenntartása, javítása érdekében a közterületi járőrszolgálatot ellátó rendőri állomány a templomok, valamint az egyházi intézmények környékén kiemelt figyelmet fordít a rendőri jelenlétre, különösen az istentiszteletek időpontjaiban. Kiemelték, hogy erre a napi közterületi rendőri feladatok végrehajtása keretében kerül sor. A közelmúltban Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a Magyar Időknek elmondta, hogy néhány napon belül dönt az ORFK arról, komolyabb védelmet kapjanak-e a vallási intézmények a Franciaországban történt terrorcselekmények miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.