Már kézbesítik az értesítőket a népszavazásra

Több mint 8 millióan voksolhatunk.

MTI
2016. 08. 08. 6:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint mondta, péntek délután a választásra jogosult, magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma 7 millió 994 ezer 600 volt, és körülbelül 260 ezer határon túli, magyarországi lakhellyel nem rendelkező választópolgár szerepel még a névjegyzékben.

Az NVI elnöke megjegyezte: a nyomda a hétvégén elkészítette az értesítőket, amiknek legkésőbb augusztus 15-éig postára kell kerülniük. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki új értesítőt állít ki.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevét, születési nevét, születési idejét és a lakcímét tartalmazza. Egyértelművé teszi továbbá a szavazás helyét és idejét is.

Az NVI elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az értesítő nem feltétele a szavazásnak, az csak arról tájékoztatja a választópolgárt, hogy szerepel a névjegyzékben. Ugyanakkor – jegyezte meg – a szavazásnak feltétele az, hogy a választó igazolni tudja személyazonosságát és lakcímét érvényes okmányokkal.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, szeptember 30-án 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától vagy a www.valasztas.hu oldalon.

Akinek van magyarországi lakcíme, és a voksolás napján nem tartózkodik Magyarországon, a külképviseletek valamelyikén adhatja le szavazatát. Ehhez legkésőbb szeptember 24-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől vagy a www.valasztas.hu oldalon.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak, ők az NVI elnökének tájékoztatása szerint augusztus végén kapják meg a szavazási levélcsomagot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.