NVI-balhé: megszüntették a nyomozást

Nyakó István szerint ez „félelmetes és gyalázatos üzenet” minden magyar ember számára.

MTI
2016. 08. 17. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista Nyakó István szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: „a kopaszok elleni nyomozást a Fidesz megrendelésére szabotálták hosszú hónapokon keresztül, majd a Fidesz megrendelésére szüntették meg, a szálak ugyanis olyan fideszes körökhöz vezetnek – például Kubatov Gáborhoz, a Fidesz alelnökéhez –, akiket az ügyészség nem akart lebuktatni”.

Úgy vélekedett: a nyomozás megszüntetése „félelmetes és gyalázatos üzenet” minden magyar ember számára, hiszen azt jelenti, hogy az ügyészég és a rendőrség semmit nem fog tenni a jövőben, ha valakit „kigyúrt verőemberek” fenyegetnek és akadályoznak meg alkotmányos jogai gyakorlásában. A hatóságok szerint ezt bárkivel meg lehet csinálni akár már holnap, akár 2018-ban a választások napján – tette hozzá. Nyakó István szerint ez nem személyes ügy, hanem minden magyar választópolgár ügye, „függetlenül attól, hogy baloldali, jobboldali vagy liberális” szavazó.

Kérdésre válaszolva elmondta: a rendőrség úgy döntött, hogy nem élhet panasszal a határozat ellen, mert ezt csak az ügy sértettjei tehetik meg, ő viszont nem sértett. Ugyanakkor jelezte: nem hagyja annyiban az ügyet, és ennek ellenére panasszal fordul az ügyészséghez. „Derüljön ki, hogy az ügyészség áll az egész ügy háta mögött az első perctől kezdve!” – fogalmazott.

Nyakó István emlékeztetett arra, hogy Kúria korábban kimondta: „a kopaszok” akadályozták alkotmányos jogai gyakorlásában. Szerinte a szerdai napon az igazságszolgáltatást megtámadta „Polt Péter ügyészsége és a Fidesz rendőrsége”, ezért az igazság és az igazságszolgáltatás „nem ér már egy fabatkát sem”.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én közölte, hogy nyomozást rendeltek el a február 23-án az NVI-nél történtek miatt. A rendőrség a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Február 23-án kisebb tömeg jelent meg az NVI Alkotmány utcai épületének kapujánál, arra várva, hogy a Kúria honlapján megjelenjen az a végzés, amely megnyitja az utat egy újabb népszavazási kérdés benyújtása előtt a vasárnapi boltzár ügyében. A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné tudta leadni, megelőzve Nyakó István MSZP-s képviselőt, a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több „kopasz férfi” akadályozta politikusukat. A Fidesz elhatárolódott a történtektől, az ellenzéki pártok szerint diktatúrákba illő bűncselekmény történt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) először Erdősiné népszavazási kérdését hitelesítette, és az MSZP-ét elutasította, a Kúria azonban április 6-án megváltoztatta az NVB döntését, és hitelesítette Nyakó István népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét. A bíróság szerint ugyanis Erdősi Lászlóné az NVI előterében tartózkodó, a szocialista politikust akadályozó csoport jogellenes magatartása miatt tudta leadni elsőként kérdését. Az Országgyűlés a kormány javaslatára április 12-én visszavonta a boltok kötelező vasárnapi zárva tartására vonatkozó törvényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.