Százezrek használják Rogán találmányát

Nem egészen világos azonban, hogy a technológia hogyan jutott el a multinacionális céghez.

Buzna Viktor
2016. 08. 11. 3:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Telekom vásárolta meg Rogán Antal találmányát – derül ki a távközlési cég lapunknak küldött válaszából. A vállalathoz azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy tegnap a Népszabadság a kabinetminiszter eddig ismeretlen oldalát mutatta be. Egy interneten elérhető szabadalmi bejegyzésből ugyanis kiderül: Rogán nevéhez egy digitális aláírást elősegítő informatikai találmány kötődik. A politikus közleményben reagált, és közölte, büszke az innovatív fejlesztésre, s arra is utalt, hogy a többek között az ő neve alatt bejegyzett találmányt már értékesítették is. – Az általunk szabadalmaztatott, elektronikus aláíráson alapuló eljárást alkalmazza ügyfélpontjain az ország legnagyobb távközlési szolgáltatója – írta a miniszter, hozzátéve, százezernyi magyar polgár használja a találmányt ügyei intézésekor.

Nem egészen világos azonban, hogy a technológia hogyan jutott el a multinacionális céghez. A megjelent hírek szerint ugyanis a szabadalmat a MobilSign informatikai cég vásárolta meg, a Telekom azonban válaszában már azt írta: az elektronikus aláírási megoldást a Profitrade Kft.-től rendelte meg. Ugyanakkor a cégadatbázisból kiderül, mindkét informatikai vállalkozás egy Rogán Antalhoz közelálló vállalkozói csoport érdekeltségébe tartozik, s a szálak a Hunguard Kft. informatikai céghez vezetnek. A digitális aláírással kapcsolatos találmányt ugyanis Rogán Antal mellett a Hunguard két magyarországi tulajdonosa, Csík Balázs és Lengyel Csaba is jegyzi. Ez pedig a miniszterre nézve kínos kapcsolat, keddi cikkében ugyanis a Népszabadság éppen arra kereste a választ, hogy ki állhat az offshore-gyanús, máltai és ciprusi háttérrel gazdagodó Hunguard hátterében.

Kedd este megjelent cikkünkben elsőként jeleztük, hogy a kapcsolat a miniszter személye körül keresendő. Erre utal, hogy a Hunguard jogi ügyeit képviselő Karafiát Ügyvédi Iroda nemegyszer profitált Rogán Antal pozícióiból: az V. kerületi polgármestersége idején Belváros-Lipótváros önkormányzatától, 2015-től pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott megbízásokat.

Már számos korábbi cikkben feszegették a cég és a miniszter közötti kapcsolatot. A Népszabadság felidézte, hogy a Fidesz-kormány különböző szabálymódosításokkal törte az utat a Hunguard Kft. előtt, ennek köszönhetően például a közműcégeket számlaauditra kötelezte a kormány, amivel – piaci pletykák szerint – a Hunguard számtalan megrendelést bezsebelt.

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2014-es módosítása előírta, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatás díjának elszámolása alapjául szolgáló számlázási rendszereket használó cégek kötelesek gondoskodni e rendszerek információbiztonsági megfeleltetéséről. Ezt közölte a Telekom, ahol a Hunguarddal való kapcsolatukra is rákérdeztünk; így indokolták az informatikai céggel mint auditszolgáltatóval kötött szerződésüket. Talán véletlen egybeesés, hogy 2012-ben éppen Rogán Antal nyújtott be módosító javaslatot az elektronikus hírközléssel és a digitális átállással összefüggő egyes törvényekről.

A miniszter és a Telekom kapcsolata nem először kerül a figyelem középpontjába. 2015 decemberében, amikor a távközlési cég Rogán Antalék találmányának bevezetéséről dönthetett, felbontotta az ismert zenésszel, Kovács Ákossal kötött szponzori szerződését. A cég ezt a zenésznek a nőkre vonatkozó nyilvános kijelentéseivel indokolta. Lázár János kancelláriaminiszter ezután bejelentette, hogy a kormány válaszul felbontja a Telekommal kötött szolgáltatói szerződéseit, de később kiderült, csak egyetlen, 50 millió forintos megbízást nem hosszabbítottak meg. Rogán Antal is kiállt Ákos mellett: szerinte a kormány szimbolikus lépést tett, így akarták minden magyar polgár nevében jelezni, hogy nem lehet bármit megtenni, egy ilyen intézkedést annak meghozatala előtt alaposan végig kell gondolni.

Bár a kabinetminiszter a tegnapi közleményében hangsúlyozta, sem a Hunguard Kft.-ben, sem más gazdasági társaságban nincs tulajdonrésze, egyre több szál fűzi őt az informatikai csoporthoz. A korábban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól pályázati pénzeket nyert Profitrade Kft. cégtörténete különösen tanulságos, abban ugyanis 2002 és 2013 között Csík Balázsnak, illetve a MobilSign jelenlegi tulajdonosának, Pozsgai Petrának is volt tulajdona. De megjelenik a tulajdonosi listán az ingatlanüzletben érdekelt Carion Holding is, amely korábban a Rogán Antal nevéhez fűződő nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) programjában érdekelt. A kabinetminiszter idén márciusban, egyetlen nap alatt elfogadott törvényjavaslatáról a 444.hu írt bővebben. A nok koncepciójának lényege, hogy legalább 120 tagú, felülről zárt csoportok meghatározott árú, 10–40 milliós lakás után fizetnek havi részletet, előre meghatározott, 10–15 éves élettartama alatt. Ha csoportot törvény szerinti „tapasztalt szervező” szervezi, akkor a befektetés 30 százalékos állami támogatást kap, s a 444.hu szerint tényszerű, hogy a koncepciót konkrét cégekre tervezték. A portál által kikért adatokból kiderül: a Carion csoport vállalatai lettek a nok kedvezményezettjei.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.